Angajaţii de la Interne au fost testaţi: 10% au acceptat bani sau cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la Interne au fost testaţi de ofiţerii sub acoperire de la DGA FOTO Arhivă Adevărul
Angajaţii de la Interne au fost testaţi de ofiţerii sub acoperire de la DGA FOTO Arhivă Adevărul

În primele şase luni ale acestui an, ofiţerii sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au realizat peste 60 de teste de integritate pentru angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în urma cărora şase dintre cei verificaţi au acceptat bani sau cadouri pentru a nu aplica legea.

Potrivit informaţiilor furnizate de DGA, în perioada ianuarie - iunie 2013 au fost realizate, la nivel naţional, 66 de teste de integritate profesională pentru angajaţii MAI, cu 32% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, precizează Mediafax.

Din totalul testelor făcute, „60 au avut rezultat pozitiv, în sensul că lucrătorii MAI testaţi au dat dovadă de integritate, iar şase s-au soldat cu rezultat negativ, atunci când cadrele ministerului au primit sume de bani sau foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu”, se arată în analiza realizată de ofiţerii anticorupţie pentru prima jumătate a anului.

Totodată, au existat 75 de situaţii în care funcţionarii MAI au sesizat DGA cu privire la faptul că li s-a oferit mită, iar în alte 33 de cazuri angajaţii ministerului şi-au denunţat proprii colegi atunci când au constatat că aceştia au comis acte de corupţie.

Pentru prevenirea corupţiei în rândul reprezentanţilor MAI, Direcţia Generală Anticorupţie a organizat, în primul semestru, 1.971 de acţiuni de informare şi instruire anticorupţie cu caracter preventiv, cu 10% mai multe decât în primele şase luni ale anului 2012.

Potrivit DGA, la aceste întâlniri au participat 41.827 lucrători MAI, dintre care 4.035 de manageri.

Peste 1.200 de angajaţi MAI, cercetaţi în primele şase luni ale acestui an

Peste 1.200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost cercetaţi, în primele şase luni ale anului, de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, cu 5% mai mai mulţi decât în perioada similară a anului 2012.

„Instrumentarea dosarelor penale s-a efectuat sub directa coordonare a procurorilor de caz, astfel că, în perioada analizată, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1.817 dosare penale (+15% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012)”, arată în bilanţul realizat de DGA.

Conform DGA, din totalul dosarelor, 330 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), 43 la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), iar 1.444 la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetului General.

În cele 1.817 dosare penale, anchetatorii DGA au cercetat 3.147 de persoane, dintre care 1.235 cadre ale MAI.

În urma cercetărilor, au fost puse sub învinuire 716 persoane, dintre care 192 de angajaţi ai MAI, 17 cu funcţii de conducere. Totodată, au fost inculpate 525 persoane, dintre care 129 lucrători MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite