Ancheta de la Academia de Poliție, finalizată: studenții ar fi mâncat mâncare cu gândaci. Șapte persoane, cercetate

0
Publicat:

Corpul de Control al Ministerului de Interne a finalizat ancheta demarată în luna noiembrie la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, acolo unde 63 de studenți au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.

Vinovații pentru toxiinfecția alimentară de la Academia de poliție, sancționați. Sursa foto: arhivă
Vinovații pentru toxiinfecția alimentară de la Academia de poliție, sancționați. Sursa foto: arhivă

Corpul de Control al Ministrului a constatat mai multe disfuncționalități și neconformități privind respectarea procedurilor pentru asigurarea stării de sănătate și a condițiilor igiencio-sanitare, a gestionării și raportării evenimentului, precum și în privința exercitării controlului intern managerial.

De ce au ajuns studenții la spital. Am mâncat mâncare cu gândaci 

Cauzele posibile pentru apariția evenimentului epidemiologic, potrivit specialiștilor în sănătate publică, sunt: contaminarea unor alimente prin vectori (insecte), prin contactul direct al unui aliment preparat termic cu unul nepreparat termic, derularea altor activități decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea și nerespectarea normelor de protecție igienico-sanitară în unitățile de servire a mesei.

Cantina funcționa deși se afla în reparații, în sălile de mese se țineau și cursuri 

Ofițerii Corpului de Control au reținut faptul că activitatea din blocul alimentar s-a desfășurat concomitent cu lucrările de reabilitare și modernizare începute în anul 2022, iar în sălile de mese s-au derulat cursuri și alte activități administrative, aceste aspecte fiind de natură să afecteze siguranța igienico-sanitară a obiectivului. 

S-a stabilit, totodată, că personalul cu atribuții în acest sens nu a urmărit starea de sănătate a persoanelor ce își desfășoară activitatea în blocul alimentar.

De asemenea, evenimentul produs în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023 nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente, activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător, iar conducerea unității a manifestat lipsă de interes în privința organizării și aplicării sistemului de control intern managerial.

Ce măsuri au fost luate

Pentru a preveni alte incidente de acest gen, autoritățile au decis „elaborarea și îmbunătățirea unor reglementări pe linie de comunicare instituțională, raportare ierarhică, proceduri de lucru și revizuirea cadrului normativ intern privind circuitul documentației și activitățile de urmat pentru autorizare/avizare sanitară și exercitarea controlului în acest domeniu”, se arată într-un comunicat de presă. 

Printre măsurile dispuse se numără realizarea demersurilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, revizuirea procedurilor privind avizarea autorizațiilor sanitare, pentru simplificarea circuitului și urmărirea finalității demersurilor, acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare a cantinei studenților, cu respectarea legislației pe linie sanitară”, se mai anunță în comunicat. 

Șapte persoane sunt cercetate pentru neglijență 

„A fost declanșată cercetarea prealabilă față de trei persoane care au deținut sau dețin funcții de conducere în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și față de patru persoane cu funcții de execuție, pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii și respectării normelor igienico – sanitare pentru desfășurarea activităților la nivelul unității și manifestarea de lipsă de interes în privința exercitării sistemului de control intern managerial, precum și nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului,” au mai transmis autoritățile. 

Reamintim: 63 de studenți de la Academia de Poliție au ajuns pe14 noiembrie 2023, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, acuzând stări de vomă și dureri abdominale. Incriminată ar fi mâncarea pe care au primit-o la cele două mese, de prânz și de seară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite