Amenzi de 34.000 de lei în urma mai multor controale efectuate la adăposturi pentru câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Facebook ANSVA (Arhivă)
foto: Facebook ANSVA (Arhivă)

În urma mai multor controale la adăposturi pentru câini din cinci judeţe din ţară, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi în valoare totală de 34.000 de lei. În acelaşi timp, au fost emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii pentru nerespectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor.

Potrivit ANSVA, în perioada 18 februarie - 12 martie, inspectorii autorităţii au verificat 30 de adăposturi pentru câini înregistrate sanitar-veterinar, respectiv 16 adăposturi publice şi 14 adăposturi private existente pe raza a cinci judeţe: Ilfov, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman şi a municipiului Bucureşti.

Dintre adăposturile private, 11 sunt administrate de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor (O.N.G) şi 3 adăposturi de către societăţi comerciale. 

„Neregulile constatate de reprezentanţii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin dispunerea unor măsuri pentru remedierea deficienţelor, prin  aplicarea a 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 34.000 de lei precum şi, prin emiterea a 4 ordonanţe de suspendare a activităţii”, potrivit ANSVA.

Neconformităţi constatate şi sancţionate: 

  • lipsa elementelor de afişaj, nefiind amplasate la intrare panouri vizibile privind datele de identificare, programul de funcţionare; 
  • neprezentarea, la momentul controalelor, a tuturor evidenţelor obligatorii la nivelul adăposturilor pentru câini;
  • necompletarea la zi a evidenţelor obligatorii, respectiv a registrelor specifice pentru gestionarea câinilor; 
  • lipsa evidenţelor complete, specifice instruirii personalului îngrijitor;
  • lipsa elementelor de identificare a animalelor, corespondenţa parţială cu datele inregistrate în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân; 
  • neconformităţi privind asigurarea trasabilităţii animalelor cazate; 
  • deteriorarea pavimentelor în anumite spaţii de cazare la nivelul adăposturilor de câini; 
  • nerespectarea tuturor condiţiilor privind modalitatea de adăpare şi hrănire a animalelor; 
  • condiţii de zooigienă necorespunzătoare. 

Totodată, conform ANSVA, seria acţiunilor de verificare în adăposturile pentru câini va continua pentru a fi asigurată respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite