Ambasadorul ungar a fost convocat la MAE după ce emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu drapelul secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE după ce membri ai „Mişcării celor 64 de comitate“ au acoperit emblema Ambasadei României la Budapesta cu drapelul secuiesc, ministerul considerând inacceptabile astfel de gesturi şi făcând apel la autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea sediilor misiunilor româneşti şi personalului.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării „Celor 64 de comitate” şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. MAE lansează un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său şi, în acest scop, va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti“, anunţă MAE într-un comunicat.

Instituţia reaminteşte că autorităţile române „au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază“.

Partea română transmite „aşteptările sale ferme ca Ungaria să îşi asume promovarea unei relaţii bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanţă cu reperele anterior menţionate“.

Membri ai „Mişcării celor 64 de Comitate“ din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu drapelul secuiesc. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 12 spre 13 ianuarie.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite