MTI: MSZP şi Jobbik, partidele de opoziţie din Ungaria, cer demisia premierului Tudose pentru declaraţia cu privire la autonomie şi la steagul secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialist Maghiar (MSZP) şi Jobbik cer retragerea premierul Mihai Tudose ca urmare a afirmaţiei potrivit căreia dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile din Ţinutul Secuiesc, „toţi vor flutura lângă steag". Conform MTI, István Szávay, deputat Jobbik în Parlamentul Ungariei, a ţinut vineri o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta având în mână un steag al Ţinutului Secuiesc, iar la gât o funie.

În comunicatul emis vineri de preşedintele Partidului Socialist Maghiar (MSZP) se arată că în Europa un politician responsabil nu poate vorbi fără repercusiuni de spânzurarea minorităţilor, astfel, Mihai Tudose trebuie să se retragă din spaţiul public european, notează MTI.

Gyula Molnár a subliniat că Ungaria si România fac parte din aceeaşi comunitate, sunt membre ale Uniunii Europene care a fost înfiinţată, printre altele, ca idei asemănătoare cu cele exprimate de Mihai Tudose să fie sortite eşecului. „Mihai Tudose şi-a întors spatele valorilor comune jignindu-i pe toţi maghiarii şi pe toţi europenii", a afirmat liderul MSZP.

Partidul Jobbik i-a solicitat lui Mihai Tudose să-şi dea demisia de îndată din fruntea guvernului, iar guvernului ungar i-a cerut rechemarea ambasadorului ungar de la Bucuresti până când “se vor trage consecinţele aşteptate”.

István Szávay, deputat Jobbik în Parlamentul Ungariei, a ţinut vineri o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta având în mână un steag al Ţinutului Secuiesc, iar la gât o funie, protestând astfel faţă de declaraţia premierului român care, „practic, i-a ameninţat cu moartea pe acei maghiari din Transilvania care luptă pentru autonomie”.

„Acest caz demonstrează că România se pregăteşte cu cea mai întunecată şi primitivă propagandă şovinistă de celebrarea a 100 de ani de la “dezlipirea” Transilvaniei", a declarat deputatul.

Politicianul a salutat faptul că cele trei partide maghiare din Transilvania au ajuns la un acord în privinţa armonizării concepţiilor de autonomie dar, în acelaşi timp, a condamnat “competiţia barbară” care a început în rândul partidelor şi politicienilor români în privinţa condamnării cât mai sonore a evenimentului.

În opinia parlamentarului Jobbik, în astfel de cazuri nici Uniunea Europeană nu-şi poate permite să nu reacţioneze, iar un stat membru al Uniunii nu poate avea un prim-ministru care ameninţă cu moartea activiştii paşnici ai unei lupte pentru libertate. Acesta a mai evidenţiat că Mihai Tudose este şi vicepreşedintele Internaţionalei Socialiste şi, din acest motiv, MSZP (membru al Internaţionalei Socialiste) trebuie să dea glas acestor nemulţumiri ale maghiarilor legate de declaraţia premierului român.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite