Ambasada SUA reacţionează: Justiţia trebuie să-şi poată ‎desfăşura activitatea complet independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul mesaj al Ambasadei SUA la Bucureşti de la depunerea jurământului noului ambasador face referire la independenţa justiţiei, în contextul cercetărilor asupra unor „declaraţii denigratoare” ale lui Victor Ponta. Americanii transmit că instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să-şi poată ‎desfăşura activitatea complet independent, arătând că principiul unui proces echitabil şi legislaţia trebuie respectate întru totul.

„Ambasada SUA recunoaşte rolul important pe care îl indeplinesc instituţiile independente ale statului de drept într-o democratie sănătoasă. Respectarea şi protejarea acestei independenţe este responsabilitatea tuturor actorilor şi instituţiilor statului. Aşa cum am precizat în trecut, instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată ‎desfăşura activitatea complet independent. Atât principiul unui proces echitabil, cât şi legislaţia românească trebuie respectate întru totul", este mesajul Ambasadei SUA, potrivit Mediafax.

Este primul mesaj transmis de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti de la depunerea jurământului de către noul ambasador american, Hans G. Klemm şi vine la două zile de la sesizarea CSM, la solicitarea DNA,  privind „afirmaţiile denigratoare” ale premierului Victor Ponta la adresa Justiţiei.

Victor Ponta îşi acuză procurorul de lipsă de profesionalism

Mai exact, Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.

Mai exact, premierul a scris pe Facebook, joi, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari”, că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.

Sesizarea CSM a fost făcută la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a cerut vineri o analiză a afirmaţiilor premierului Victor Ponta, pentru a se constata dacă ele sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, procurorii anticorupţie considerând că „afirmaţiile denigratoare" făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat dosarul său şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

„Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", arăta DNA.

Noul ambasador american laudă justiţia românească

Hans G. Klemm, noul ambasador al SUA în România, a depus jurământul, miercuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Departamentului de Stat, în prezenţa secretarului de Stat, John Kerry, şi a ambasadorului desemnat al României în SUA, George Maior.

„Pentru a îmbunătăţi respectarea statului de drept, România a făcut eforturi ample, serioase de eliminare a corupţiei la nivel înalt, flagel care afectează vieţile cetăţenilor din întreaga lume. România a dezvoltat instituţii de aplicare a legii puternice, independente şi organisme judiciare care au anchetat, pus sub acuzare şi condamnat zeci de reprezentanţi ai instituţiilor locale, regionale şi centrale. Poliţia română, procurorii şi judecătorii care luptă împotriva corupţiei reafirmă faptul că nimeni nu este deasupra legii şi oferă inspiraţie omologilor lor din regiune”, a spus la ceremonie noul ambasador.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite