Dosarul lui Victor Ponta este pe masa  judecătoarei care l-a condamnat pe Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Alina Ioana Ilie a fost desemnată pentru a lua în discuţie dosarul Turceni Rovinari, în care au fost trimişi în judecată premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, trimis joi în instanţă de DNA. Iniţial, dosarul a ajuns judecătoarea Cristina Rotaru, care a făcut o cerere de abţinere aprobată de un alt complet. Primul termen din dosar a fost stabilit pe 21 septembrie, la o zi după ce premierul îşi serbează ziua de naştere.

Judecatoarea Ioana Alina Ilie a promovat la Curtea Supremă în decembrie 2011. Anterior a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucuresti, Judecătoria Sector 3 şi Judecătoria Braşov. Potrivit CV-ului oficial, Ioana Alina Ilie a lucrat ca inspector la Inspecţia Judiciară a CSM.

O parte din dosarele "celebre" ale magistratului

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu) care l-a condamnat definitiv, în iunie 2012,  pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul Calităţii", la doi ani de închisoare cu executare.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături de Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Francisca Vasile şi Mirela Sorina Popescu) care l-a condamnat definitiv, în februarie 2013,  pe Gigi Becali -3 ani de închisoare cu suspendare- în dosarul “Sechestrării hoţilor de maşini”.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături de Ionuţ Matei, Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir şi Lucia Tatiana Rog) care l-a condamnat definitiv la 1 an  de închisoare cu supendare pe fostul membru CSM, judecătorul Adrian Toni Neacşu.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea definitivă, în iunie 2013, a  fostului procuror Maximilian Bălăşescu la 5 ani de închisore pentru luare de mită

Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea, în iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Rafo- Carom” 

„Justitiabilul nu are încredere în actul de justiţie”

La interviul din CSM, pentru promovare la Curtea Supremă,  în toamna anului 2010, Ioana Alina Ilie si-a prezentat părerea sa despre justiţia din România, într-un interviu in faţa judecătorilor Consiliului, preluat de site-ul juridice.ro.

Florica Bejinaru: Sa prezentaţi ceea ce consideraţi că este relevant din evoluţia profesională.
Ioana Alina Ilie: Sunt judecător din 1997, am început la Judecatoria Braşov, apoi la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti şi Curtea de Apel Bucureşti, inspector la Inspecţia Judiciară. De când am lucrat în magistratură, am soluţionat numai cauze penale.
Florica Bejinaru: Ce a fost determinant în luarea hotărârii să candidaţi?
Ioana Alina Ilie: Ştiu că e o frază stereotip dar cred că fiecare judecator îşi doreşte să devină judecator la Înalta Curte, e o provocare, o încercare de autodepăşire, de a deveni un judecător de carieră în adevăratul sens al cuvântului.
Florica Bejinaru: Sunteţi foarte tânără. Mai aveţi şi alt argument.
Ioana Alina Ilie: Cred ca am facut fata tuturor provocarilor. Dupa 8 ani de magistratura, am fost numit inspector.
Florica Bejinaru: Credeti ca exista vulnerabilitati care afecteaza activitatea Inaltei Curti?
Ioana Alina Ilie: Justitiabilul nu are incredere in actul de justitie. O problema e instituirea unor parghii. Am citit proiectul de unificare a practicii judiciare si mi s-a parut interesant, nu stiu cat de mult se poate aplica in practica.
 

Florica Bejinaru: Care sunt cauzele practicii neunitare?
Ioana Alina Ilie: O prima cauza cred ca o reprezinta lacunele legislative, modificarile legilor care normal ca provoaca interpretare diferita plus e un numar foarte mare de instante la nivelul intregii tari si nu exista niste mecanisme. Practic Inalta Curte nu are mecanisme decat prin recursul in interesul legii, alte mecanisme practice de interventie nu are.
Florica Bejinaru: Ati pronuntat solutii care sa fi fost pe o practica judiciara diferita?
Ioana Alina Ilie: Dupa pronuntarea recursului in interesul legii, nu.
Florica Bejinaru: Dar inainte?
Ioana Alina Ilie: Nu pot sa spun. Au fost probleme care nu au fost dezlegate nici de Inalta Curte.
Florica Bejinaru: Prin modificarile preconizate inlcuse in proiectul de accelerare a judecatii proceselor credeti ca eficienta va fi sporita?
Ioana Alina Ilie: Nu situ ce sa zic.
Florica Bejinaru: Opinia dumneavoastra.
Ioana Alina Ilie: In continuare, Inalta Curte, cel putin, Inalta Curte ramane o instanta foarte aglomerata, chiar prin modificarile propuse, nu stiu cum se va realiza in practica, dar cred ca ramane o sectie foarte aglomerata sectia penala.
 

Florica Bejinaru: Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt deja adoptate. In opinia dumneavoastra, unde ati plasa momentul prielnic pentru intrarea in vigoare?
Ioana Alina Ilie: Nu stiu .. Se incearca trecerea intre actuala reglementare si cea viitoare, e si o problema privind punerea in aplicare o problemelor de resurse umane.Cred ca ar trebui rezolvata aceasta problema de resurse umane. Curtile de apel vor fi depasite de aceste propuneri. Nu sunt sali de sedinta,
Florica Bejinaru: Daca doriti sa prezentati o speta deosebita sau daca ati contribuit prin solutiile pronuntate la conturarea unei practici.
Ioana Alina Ilie: Sunt multe probleme controversate si pe rolul CSM si in materia Legii 302, nu stiu daca practica Inaltei Curti e unitara, punctele de ved sunt diferite.
Anton Pandrea: Mai multe dosare de la Curtea de Apel Bucuresti in materie de revizuire sunt solutionate ca inadmisibile cu privire la trimiterea la parchet a acelui referat. Unele resping direct fara a le mai trimite la parchet.
Ioana Alina Ilie: Indiferent daca sunt inadmisibile, practica e sa le tirmitem la parchet. Ma obliga procedura.


Catalin Predoiu: In raportul de tara exista o mentiune privind infractiunile de mare coruptie.
Ioana Alina Ilie: Sunt cauze de o mare complexitate, problema de drept e complexa.
Lidia Barbulescu: Ati spus ca volumul de activitate e foarte mare . E adevarat. Ati discutat cu colegi care au promovat la Inalta Curte curand?
Ioana Alina Ilie: Da
Lidia Bărbulescu:  Nu v-au determinat in sens negativ?
Ioana Alina Ilie: Nu m-au descurajat. Intotdeauna m-au incurajat. Mi-au prezentat situatia si am venit in cunostinta de cauza. Am mai avut un impact cand am promovat la CAB.
Dan Lupascu: In ceea priveste impactul proiectului de lege privind accelerarea judecatii, aveti cunostinta de un studiu al CAB? Stiti cu cat ar creste volumul de activitate al sectiei penale al Curtii de Apel Bucuresti?
Ioana Alina Ilie: Nu.

Dan Lupascu: Cu 6000 de cauze.
Ioana Alina Ilie: A fost o concluzie la care am ajuns eu, ce ar insemna ca toate cauzele de la judecatorii sa vina in recurs la curtile de apel.
Florica Bejinaru: Aveti o cariera frumoasa, ca si alti candidati. Ce argumente ati folosi in favoarea dumneavoastra?
Ioana Alina Ilie: E foarte greu de spus pentru ca ii cunosc pe toti colegii mei.


 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite