Adrian Cioroianu este suspect pentru divulgarea de date nedestinate publicului, legate de teza de doctorat a lui Mircea Geoană

0
Publicat:

Marţi, Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a fost informat oficial de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București că are calitatea de suspect într-un dosar privind divulgarea de date care sunt secrete sau nedestinate publicității.

 Adrian Cioroianu a fost, oficial, declarat suspect. Foto arhivă
Adrian Cioroianu a fost, oficial, declarat suspect. Foto arhivă

Este vorba despre plângerea făcută de jurnalista Emilia Şercan, după ce Adrian Cioroianu a dezvăluit public, pe Facebook, că aceasta a făcut o cerere în care solicită să studieze teza de doctorat a lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, informaţie pe care a obţinut-o în calitatea sa oficială, de director al Bibliotecii Naţionale, relatează HotNews.

Adrian Cioroianu a divulgat subiectul anchetei la care lucra Emilia Şercan, deranjat fiind de un mesaj postat de aceasta pe Facebook la sfârşitul lunii februarie, în care se plângea că în sălile de lectură ale Bibliotecii Naţionale este foarte frig.

„În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta”, scria pe Facebook, în februarie, Emilia Şercan.

Deranjat de acest mesaj, fostul ministru de Externe a replicat, tot pe Facebook, la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu, că este afirmaţia jurnalistei este un „fake news” şi divulgat că aceasta studiază teza de doctorat a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă – asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul”, a fost comentariul lui Adrian Cioroianu.

Jurnalista Emilia Şercan, care ulterior şi-a publicat rezultatele cercetării, afirmând că Mircea Geoană ar fi plagiat teza de doctorat prin traducere, a făcut o plângere împotriva lui Adrian Cioroianu, pe care l-a acuzat de faptul că a divulgat informaţii care nu erau destinate publicului, informaţii pe care el le-a obţinut în calitate oficială, de director al Bibliotecii Naţionale.

„Adrian Cioroianu face astăzi un lucru incalificabil, de o mârșăvie inimaginabilă: dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității. Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană”, a postat Emilia Șercan pe Facebook în februarie.

Adrian Cioroianu s-a înscris la concursul pentru post

După acest incident, mai multe ONG-uri au cerut demiterea lui Cioroianu de la conducerea Bibliotecii Naționale, pentru că prin dezvăluirea unor informaţii cu caracter confidenţial a încălcat legislația, iar afirmațiile sale reprezintă „o atitudine interlopă”.

În luna martie, Comisia de cultură a Camerei Deputaților a organizat o ședință la care a fost prezentă și Raluca Turcan, ministul Culturii, care a spus că va scoate postul de director al Bibliotecii Naţionale la concurs. Potrivit unor surse citate de HotNews, printre cei care şi-au depus candidatura este şi actualul director, Adrian Cioroianu. Candidaţii vor susține joi, pe 18 iulie, proba interviului, iar mai apoi, în termen de 24 de ore, li se va comunica rezultatul obținut.

La doar câteva zile, însă, pe 23 iulie, el urmează să se prezinte din nou la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru a răspunde, în calitate de suspect, la întrebările privind divulgarea de informaţii secrete sau care nu sunt destinate publicului, conform art. 304 din Codul Penal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite