A 31-a victimă a tragediei din clubul Colectiv: a decedat tânărul neidentificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Peste 130 de persoane rănite în incendiul produs vineri seară în clubul Colectiv din Capitalăerau internate ieri în 13 spitale bucureştene. Tragedia a mai făcut o victimă, pe lista decedaţiloradăugându-se şi tânărul neidentificat de la Spitalul de Arşi.

Numărul persoanelor decedate în urma tragediei petrecute vineri seară în clubul Colectiv din Capitală creşte pe zi ce trece. Ieri după-amiază, singurul pacient rămas neidentificat, spitalizat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, a pierdut lupta cu viaţa, înclinând balanţa la 31 de decese.

În cele 13 spitale bucureştene în care au fost internaţi răniţii mai erau spitalizaţi aseară peste 130 din care 80 sunt în stare gravă şi critică. Vestea bună a venit ieri de la Spitalul Universitar din Capitală, de unde au fost externaţi şase pacienţi, care erau într-o stare mai bună. „Mai avem 13 pacienţi pe secţia de terapie intensivă şi nouă dintre ei sunt în stare critică, cu un prognostic rezervat”, spunea, ieri, doctorul Dragoş Daviţoiu, directorul medical al unităţii sanitare.

Trei răniţi cu stare mai bună în Spitalul Militar

De asemenea, trei din cei 12 răniţi internaţi la Spitalul Militar aveau o stare de sănătate îmbunătăţită, astfel că medicii de acolo au decis să îi transfere din secţia de Terapie Intensivă pe secţia de Arşi din unitatea sanitară.

La Spitalul Floreasca, starea de sănătate a 14 dintre răniţi era staţionară ieri, ei fiind în continuare la terapie intensivă, după cum a declarat profesorul Ioan Lascăr. Acesta a explicat, pentru „Adevărul”, că medicii au intrat în operaţii dis-de-dimineaţă, reuşind să le schimbe pansamentele necesare celor răniţi. Mai mult, al 15-lea pacient internat aici a fost scos din terapie intensivă, iar medicii sunt optimişti în ceea ce priveşte şansele sale de recuperare.

Însă în tot acest timp, doctorii de la Spitalul Floreasca au beneficiat şi de vizita unor specialişti în arsuri din Franţa, care au venit pentru a-şi oferi sprijinul.

La Spitalul Bagdasar-Arseni mai erau internaţi, ieri, 21 de persoane din care 18 erau în stare gravă, la Spitalul Elias – 14, la Spitalul Pantelimon - 5, la Spitalul Gerota – 3, la Spitalul SRI – 5, la Spitalul Sfântul Ioan – 8, la Spitalul Grigore Alexandrescu – 6, la Spitalul SRI – 5.

Comisie care va coordona activitatea spitalelor

Pentru a putea monitoriza mai bine evoluţia persoanelor rănite vineri seara, care acum sunt internate în unităţile spitaliceşti, Ministerul Sănătăţii a constituit o comisie de coordonare a activităţii din spitale, din care fac parte, pe lângă specialiştii români, şi cei din Franţa.

„Este o echipă care evaluează starea pacienţilor, necesarul de medicamente sau materiale sanitare sau dacă se impune un posibil transfer al unui pacient dintr-un loc în altul. Este nevoie de o coordonare unitară”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Suferinţa celor peste 130 de tineri care se zbat în continuare între viaţă şi moarte îi face pe bucureşteni să formeze cozi pe kilometri întregi pentru a dona sânge.

„Coada a ajuns până la Piaţa Victoriei. Va trebui să punem undeva un grilaj. Au fost aproape 300 de oameni încă de la prima oră a dimineţii: sportivi, studenţi, oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele. Începând de sâmbătă dimineaţă de la ora 01.30, când am deschis centrul şi până luni la 07.30 aveam deja peste 2.000 de donatori în toată Capitala”, a explicat şi Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Ajutor pentru familiile îndoliate

Ministerul Muncii a anunţat ieri că cei îndoliaţi vor primi ajutoare de urgenţă în cuantum de 5.000 de lei fiecare, cu excepţia familiei Mariei Ion, femeia de serviciu moartă în incendiu, care va primi 10.000 de lei, având în vedere că a lăsat în urmă cinci copii minori şi un tată paralizat.

Spitalul Floreasca. Secţia de Arşi de 8,5 milioane de euro, nefolosită

Deşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a fost inaugurată, în primăvara acestui an, prima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor cu arsuri severe, în care au fost investiţi nu mai puţin de 8,5 milioane de euro, ea a rămas nefolosită cu ocazia tragediei de vineri. 

Potrivit profesorului Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din spital, cele şase paturi pe care le are secţia erau insuficiente pentru a-i trata pe răniţii care au ajuns în spital în urma tragediei din Clubul Colectiv. „Secţia nu a fost folosită cu ocazia apariţiei acestui tragic eveniment din două motive: capacitatea ei era prea mică pentru numărul mare de pacienţi, iar personalul lipseşte”, a declarat profesorul Lascăr.

Dotări de ultimă generaţie

Un alt motiv care a stat la baza nefolosirii secţiei, care a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie, e faptul că specialiştii au decis că este absolut necesar să grupeze toţi pacienţii într-o singură locaţie.
În consecinţă, toţi răniţii au ajuns pe secţia de anestezie-terapie intensivă din spital, unde sunt monitorizaţi în permanenţă şi unde este concentrată toată resursa umană. „Ar fi fost ineficient să alergăm între două etaje pentru a le acorda îngrijiri medicale”, a completat chirurgul plastician, adăugând că, de regulă, costul tratamentului unei persoane cu arsuri variază între 500.000 şi un milion de euro, pe o perioadă de trei luni.

Proiectul-pilot de la Floreasca

Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată în luna aprilie a acestui an şi este prima dintr-un proiect-pilot care prevede amenajarea a cinci astfel de unităţi în marile centre universitare. Între altele, secţia de la Floreasca dispune de un aparat unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului şi oxigenează ţesuturile, un aparat radiologic complex, un „rinichi” artificial, dar şi un sistem de telemedicină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite