80.000 de angajaţi ai MAI vor avea salarii mai mari, după ce mai mulţi poliţişti au protestat la sediul Ministerului de Interne, dar şi în ţară FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorări salariale, după ce agenţii de poliţie au protestat, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal.

UPDATE Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan.

”Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan.

Protest al poliţiştilor la sediul Ministerului de Interne

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili.

”Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru la care sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor categoriilor de salariaţi MAI să facă propuneri legate de Legea salarizării unitare, ministrul precizând că MAI nu intenţionează să prezinte sindicatelor un proiecte de grilă de salarizare înainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajaţilor.

UPDATE Aproximativ 70 de poliţişti veniţi din mai multe judeţe din zona Transilvaniei protestează, joi, la Cluj-Napoca, în faţa Prefecturii, cerând majorări salariale. Agenţii reclamă că nu s-a respectat hotărârea de guvern privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară la 1.450 de lei.

Printre altele, poliţiştii sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistem şi reclamă faptul că agenţii cu vechime mai mare de zece ani nu au primit măriri salariale la fel ca cei mai tineri. 

Protestul de la Cluj-Napoca va continua până la ora 16.00, susţin oraganizatorii.

Ce solicită agenţii de poliţie

Liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), organizatorul protestului, susţin că prin această acţiune vor să atragă atenţia Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice că poliţiştii nu sunt plătiţi corespunzător şi că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor sunt încălcate.

Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că la protestul de la sediul Ministerului Afacerilor Interne sunt aşteptaţi să participe aproximativ 2.000 de poliţişti, din Bucureşti şi din mai multe judeţe.

Liderul sindical a spus că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, şi nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Preşedintele SNAP a mai spus că alte revendicări vizează eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiteri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a alarizării unitare, precum şi încheierea unui nou Acord Colectiv de Muncă, în condiţiile în care vechiul acord a încetat în mai 2016.

Vor modificarea Statutului poliţistului

Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.

Adrian Diugu a precizat că SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să discute, joi, cu o delegaţie a protestatarilor, care să îi prezinte punctual toate revendicările. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite