38 de percheziții în România, conduse de Parchetul European, pentru fraude de milioane de euro

0
Publicat:

Parchetul European are în derulare două anchete privind o fraudă în valoare de 15 milioane de euro, ocazie cu care s-au efectuat 38 de percheziții domiciliare.

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv București, Ploiești, Cluj și Ialomița. De asemenea, au fost luate măsuri de investigare în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și în Statele Unite, prin intermediul cooperării internaționale.

Este vorba despre șase proiecte informatice finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Potrivit anchetei, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte cu servicii sau servicii supraevaluate care nu au fost niciodată furnizate, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de cel puțin 15 milioane EUR.

Beneficiarii sunt suspectați că au creat ulterior circuite financiare interne și internaționale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în beneficiul propriu, potrivit eppo.europa.eu.

Unele persoane anchetate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.

Faptele care fac obiectul anchetei ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigații complementare cu privire la aceleași fapte.

EPPO s-a bazat pe sprijinul: structura de sprijin a EPPO din România; Direcția Generală Anticorupție și structurile teritoriale subordonate; Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România; direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și structurile teritoriale subordonate; Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, condus de Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA. Acesta  este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite