Percheziții ale EPPO la Inspectoratul General de Aviație al MAI: Sunt vizate proiecte cu fonduri UE

0
Publicat:

Procurorii de la Parchetul European (EPPO) fac, marți dimineața, percheziții la sediul Inspectoratului General de Aviație (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne, fiind vizate proiecte cu fonduri UE, potrivit surselor Adevărul.

Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi face percheziții la IGAV. Foto: AFP
Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi face percheziții la IGAV. Foto: AFP

Cercetările sunt efectuate in rem, nefiind cercetată, deocamdată, nicio persoană.

Nu este prima dată când instituția este vizată de o anchetă penală. În luna iunie, procurorii militari din cadrul DNA au făcut percheziții la sediul instituției într-un dosar vizând fapte de corupție ce ar fi fost comise în perioada 2019-2023 și care au legătură cu "efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D.".

Prejudiciul era estimat la aproximativ 23.200.000 lei.

Potrivit DNA, inspectorul șef al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul, este acuzat de abuz în serviciu.

Alături de el sunt cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu Andrei Bădulescu, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație, Florin Vasile, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al IGAv, Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, George Costin Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă și o persoană fizică, reprezentant al unei firme.

Potrivit informațiilor Adevărul, este vizat de anchetă şi Peter Vasile Alexandru, reprezentant al firmei Arpiem Aviation.

Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache este la conducerea instituţiei cu puteri depline din iulie 2019. Anterior, în perioada aprilie 2019 - iulie 2019 fiind împuternicit să asigure coordinarea IGAv. 

Cu ce se ocupă IGAv

Inspectoratul General de Aviaţie (I.G.Av.) este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care se află în coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind o structură militară independentă, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care asigură suportul aerian pentru executarea tuturor atribuţiilor specifice ce revin structurilor ministerului. Misiunile executate de I.G.Av. au un specific aparte faţă de cel al unităţilor similare ale celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică sau civile, prin faptul că, acestea sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii din arcul guvernamental.

De asemenea, I.G.Av. este componentă a Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi execută misiuni de zbor ca operator aerian al S.M.U.R.D.

Inspectoratul General de Aviaţie este componenta verticală a activităţilor operative şi de instruire ale Ministerului Afacerilor Interne, care îndeplineşte independent sau în cooperare, inclusiv cu alte structuri guvernamentale şi non-guvernamentale româneşti sau din Uniunea Europeană, următoarele misiuni:

- Cercetarea şi supravegherea din aer: pentru respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa publică; a Frontierelor de Stat şi ale Uniunii Europene (terestre, fluviale şi maritime); a traficului rutier pe căile de comunicaţii; pentru respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în apele din zona de competenţă precum şi în porturi; pentru urmărirea, căutarea, descoperirea şi prinderea evadaţilor, dezertorilor sau a altor persoane despre care există date şi indicii temeinice că intenţionează să săvârşească sau au săvârşit infracţiuni, ori care se sustrag măsurii arestării preventive sau executării pedepselor privative de libertate; pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a exploatării ilegale a altor resurse biologice şi nebiologice; pentru evaluarea situaţiei şi a evoluţiei acesteia în zonele afectate de calamităţi naturale, accidente, incendii, explozii, avarii, poluări cu diverse substanţe.

- Căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate sau a căror viaţă este pusă în pericol, pe uscat şi pe apă.

- Sprijinul aerian al forţelor de intervenţie din cadrul tuturor structurilor MAI prin: transport aerian, debarcare, paraşutare, coborâre rapidă din elicopter şi asigurare din aer a acţiunilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite