VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care se pregătesc pentru Bac şi studiază la profil Real au aflat de la profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti cum să rezolve primele două subiecte de la examenul scris din vară, la Adevărul Live Aceasta este a treia din cele peste 40 de astfel de meditaţii pe care adevarul.ro le va difuza în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“.

 

UPDATE: Profesoara Pop spune că diferenţele între subiectele de la Uman şi cele de la Real sunt schimbări la analiza de text şi dificultatea întrebărilor. Spre exemplu, la al doilea subiect, umanul are texte ceva mai dificile, care se referă la probleme de cultură, pe când la real, sunt mai multe texte cu subiecte din viaţa de zi cu zi. "Subiectul al treilea are un grad de dificultate mai sporit la uman. Din punctul meu de vedere, diferenţele nu sunt semnificative şi orice elev care învaţă poate rezolva ambele variante de subiecte", a spus Pop. Profesoara va vorbi despre primele două subiecte din modelul care se regăseşte şi la sfârşitul acestui articol.

"La primul subiect, punctul patru, mărcile subiectivităţii sunt formele verbale de persoana I şi a II-a (te uiţi, te bucuri). La cerinţa cinci, motivele literare ar putea fi: pana, condeiul, balul mascat, dar şi albumul. La cerinţa 7 aş insista asupra interogaţiei retorice dar şi asupra enumeraţiei. La punctul opt, prima trăsătură a genului liric putem vorbi despre intanţele lirice cum ar fi eul liric, prin interogaţiile retorice, prin utilizarea punctelor de suspensie din versul al treilea. Tot un mijloc de exprimare a prezenţei eului liric şi a apartenenţei textului la genul liric este prezentarea mijloacelor stilistice specifice acestui gen literar (metaforă) sau versificaţia", a spus profesoara

De asemenea vorbim despre un sonet, poezie cu formă fixă, are versuri de 11 silabe, rima este una specifică (rimă împerecheată).

La punctul nouă, profesoara spune că la început ar trebui prezentată tema poeziei, apoi câteva cuvinte despre structură, iar în al doilea paragraf analiza, mijloace de realizare (figuri de stil, prezenţa eului licirc) iar în ultimul paragraf poate fi o concluzie la aceste lucruri.

La subiectul al doilea elevii pot scrie despre ce înseamnă tradiţiile, ce rol au jucat ele în evoluţie, necesiatatea respectării unui lucru. "Sunt deseori întrebată de elevii de la real dacă este bine şi necesar să folosească exemple culturale. Desigur că este bine. Elevii ar trebui să scrie punctul lor de vedere, chia dacă ei nu cred că tradiţia nu este benefică. Ei nu vor fi depunctaţi dacă au o opinie diferită, trebuie doar să respecte structura textului", spune Pop. Ea atrage atenţia că trebui să utilizeze termenii conectori, dar să-i plaseze numai acolo unde sunt necesari.


După primele două meditaţii online la Română, pe baza subiectelor pentru profilul Uman, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti va prezenta miercuri şi joi două lecţii pentru cei de la Real, în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“, care va dura până la finele lunii iunie.

Lista operelor pe care elevii ar trebui să le citească înainte de examen

Profesoara Iulia Pop a făcut marţi, în cea de-a doua lecţie, o listă cu principalele curente, autori şi opere pe care elevii ar trebui să le cunoască pentru examenul de Bacalaureat. Lista este publicată la sfârşitul articolului împreună cu modelul de Bac pe care îl prezintă în cadrul emisiunii. Luni, profesoara le-a explicat elevilor cum se rezolvă primele două subiecte, iar acum le va vorbi despre al treilea subiect, eseul.

"În bună măsură cred că am reuşit să acopăr cam tot ce poate să apară în programa de liceu. Tabelul acesta le este foarte necesar pentru a putea să realizeze şi primul subiect fiindcă le va fi mai uşor să stabilească genul literar, să facă analiza pe text, este foarte important ca ei să fixeze autorul în curentul literar corect. Abordarea unei opere care nu intră în cerinţă atrage după sine pierderea întregului punctaj (dacă la romanul interbelic scriu despre Moromeţii)," a explicat Iulia Pop.

Model de Subiect Română pentru Profil Matemetica Informatica, Tehnologic


Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Săptămâna aceasta vom difuza patru lecţii video la Limba şi Literatura Română predate de profesoara Iulia Pop, care le va explica elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea. De asemenea, ea le va explica în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.

„Primele două lecţii de la Română vor fi pentru elevii care vor susţine varianta de subiect de la Uman şi apoi pentru cei care dau varianta de la Real“, a explicat profesoara.

„La început, le voi arăta elevilor cum se rezolvă primele două subiecte, iar o lecţie întreagă va fi despre subiectul al treilea, unde vom vedea cum se construieşte un eseu. Vom vorbi şi despre redactarea lucrării ca ansamblu: aşezare în pagină, ortografie şi gestionarea celor trei ore de examen. Sunt lucruri de detaliu, dar foarte importante în redactarea lucrării“, adaugă profesoara.

În continuare, pe adevarul.ro vor fi lecţiile pentru proba obligatorie: la matematică (28 aprilie - 9 mai), urmate de cele de la Istorie (12 şi 13 mai).

Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

Ministrul Mihnea Costoiu după dezastrul de la simularea examenului de Bacalaureat: „Nu excludem posibilitatea de a reduce dificultatea subiectelor“

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite