VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live
0Luni, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti a predat la Adevărul Live prima lecţie video pentru proba scrisă de Limbă şi Literatură Română de la Bacalaureat 2014. Lecţia video este prima din cele peste 40 de astfel de meditaţii pe care adevarul.ro le va difuza în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“. Următoarea lecţie va avea loc marţi, la ora 14.00.
Profesoara Iulia Pop: "Subiectele pentru Uman au un grad de dificultate ceva mai mare. Vom discuta astăzi despre primul subiect din modelul pe care l-am adus şi apoi cel de al doilea subiect. Mâine vom discuta despre altreilea subiect, eseul, care ridică mai multe probleme elevilor", a spus profesoara Pop.
La primul subiect în modelul adus de profesoara Pop este un text în proză la prima vedere de Hortensia Papadat-Bengescu.
Pop: Este foarte complicat pentru cineva care citeşte pentru prima oară un text să îl înţeleagă. El trebuie să recitească textul de mai multe ori, iar atunci când are de rezolvat o cerinţă, mai trebuie să citească o dată textul pentru că altfel nu va putea să răspundă corect.
Cea de-a doua cerinţa care am văzut că este aproape nelipsită în ultimii ani este cea în care li se cere să construiască mai multe expresii sau locuţiuni legate de „oră”. Enunţ înseamnă propoziţii sau fraze în care să existe cuvântul respectiv. Ca să dăm o rezolvare corectă la acest item ne gândim chiar la substantiv: oră de oră, la prima oră, etc. Eu le spun elevilor mei că atunci când au un substantiv este foarte uşor să construiască un enunţ dacă pun lângă acesta un verb folosit zi de zi: a lua, a avea, a cere, etc. Dar dacă este un verb, trebuie folosite substantive foarte uzuale precum cap, ochi, etc.
A treia cerinţă, tema fragmentului, vedem că tema este starea medicală şi de simire a personajului prezent în text. Este un portret şi cam astea sunt lucrurile pe care ei ar trebui să le zică în acest caz.
Poate exista şi o cerinţă care să vizeze tema şi un motiv literar. În acest text, motive importante sunt migrenă, febră, carusel infernal, cheag embolic. Vreau să menţionez că dicţionarul de termeni literari atrage atenţia că este motiv literar construcţia care este în mod obligatoriu în textul dat.
Enumeraţiile din text: comesenii, prietenii, toţi.
Modul principal de expunere este descrierea. De altfel, dacă respectivii candidaţi ar citi mai jos ar vedea că la cerinţa 8 scrie că textul este un portret şi şi-ar da seama.
Valoarea expresivă a timpului imperfect al verbului. Acest timp arată o acţiune începută şi neterminată în momentul vorbirii. El exprimă o acţiune continuă, neterminată, iar, pe de altă parte, reprezintă şi o acţiune repetitivă. Spre exemplu, pot spune Am fost la teatru anul trecut, dar dacă spun Mă duceam la teatru anul trecut asta înseamnă acţiune repetitivă.
Semnificaţia utilizării neologismelor. Este suficient să ne uităm la autoarea textului şi la numele textului. Vorbim despre o scriitoare modernistă care apelează la un număr mare de neologisme. Prin limbaj, textul este destul de actual.
Demonstraţia în 6-10 rânduri că textul este un portret. Se pot folosi rezolvările de la cerinţele anterioere. Se pot folosi de faptul că este o descriere, de timpurile verbale, utilizarea persoanei a treia, ceea ce înseamnă că vorbim despre un narator obiectiv, este o autoanaliză până la urmă.
Pentru ultimul subiect am ales o cerinţă mai puţin folosită, aceasta evidenţiază două lucruri: în primul rând înţelegerea textului şi evidenţiază capacitatea lor de a înţelege textul literar.
Tânărul ar trebui să aleagă fie expresivitate, fie sugestie, eu aş alege sugestie pentru că în text sunt multe sugestii care arată frământarea interioară a personajului.
În cerinţele de la examenul de Bac, la subiectul al nouălea pot exista şi cerinţe în care să li se ceară să descrie personajul şi să demonstreze că este o descriere.
Elevii trebuie să fie pregătiţi pentru oricare dintre genurile literale, şi pentru genul liric, dar şi pentru genul epic. Să nu uite să repete lucruri legate de versificaţie, prozodia, lucruri legate de gramatică. Sunt lucruri importante pe care ei le pierd din vedere.
De obicei, elevii se tem foarte tare de subiectul al treilea, însă de cele mai multe ori ei se încurcă la cerinţele de la primul subiect pentru că nu sunt atenţi şi am impresia că uneori nici nu le înţeleg sensul. Trebuie să facă exerciţii, să verifice care este sensul acestora.
Subiectul al doilea
Scrie un text argumentativ. Aici sunt 18 puncte, maximum de punctaj, dar ele pot fi scăzute dacă ei nu aduc argumentele aşa cum trebuie, dacă nu formulează un punct de vedere, etc.
Din păcate, încă există elevii care au terminat cele 12 clase şi fac greşeli mari de vorbire şi chiar de gramatică, de ortografie. Ei trebuie să citească multe texte scrise corect şi aşa se pot îndrepta, dar acum e cam târziu să rezolve aceste probleme.
Structura unui text argumentativ:
Ipoteza unui text argumentativ reprezintă o lămurire a termenilor pe care îi aduce textul. În momentul în care tânărul lămureşte termenii, profesorul care corectează constată că el ştie ce înseamnă cuvântul cultură şi ce înseamnă evoluţie. Definind termenii, fiecare om îşi găseşte nişte repere pentru a putea face ipoteza.
Apoi se trece la argumente. Pot fi amândouă afirmative, dau pot fi unul pro sau unul contra, sau pot fi amândouă contra.
Concluzia trebuie să fie una care să aibă legătură cu cele două argumente, să se vadă implicarea personală a celui care scrie, opinia sa.
Ei nu trebuie să piardă din vedere folosirea termenilor conectori. Ei trebuie să existe, dar să aibă şi cursivitate textul. Cu cât are mai multă naturaleţe textul, cu atât este mai bine. Textul argumentativ trebuie să aibă patru paragrafe, asta trebuie să vadă în primul rând profesorul care corectează lucrarea.
Marele premiu: 1.000 de euro
În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.
Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!
Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!
Începând de astăzi şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.
Săptămâna aceasta vom difuza patru lecţii video la Limba şi Literatura Română predate de profesoara Iulia Pop care le va explica elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea. De asemenea, ea le va explica în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.
„Primele două lecţii de la Română vor fi pentru elevii care vor susţine varianta de subiect de la Uman şi apoi pentru cei care dau varianta de la Real“, a explicat profesoara.
„La început, le voi arăta elevilor cum se rezolvă primele două subiecte, iar o lecţie întreagă va fi despre subiectul al treilea, unde vom vedea cum se construieşte un eseu. Vom vorbi şi despre redactarea lucrării ca ansamblu: aşezare în pagină, ortografie şi gestionarea celor trei ore de examen. Sunt lucruri de detaliu, dar foarte importante în redactarea lucrării“, adaugă profesoara.
În continuare, pe adevarul.ro vor fi lecţiile pentru proba obligatorie: la matematică (28 aprilie - 9 mai), urmate de cele de la Istorie (12 şi 13 mai).
Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.
Consiliere pentru elevi
Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.
De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.
Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională
Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.
Adevărul te premiază cu 1.000 de euro
Pentru a participa la concursul cu premii organizat de „Adevărul“, elevii trebuie să se înscrie în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema „Care este visul tău?“. Elevii care vor strânge cele mai multe like-uri şi share-uri vor câştiga suplimente Biocebral, ce le vor da energie pe toată perioada examenelor. Marele premiu al concursului constă în suma de 1.000 de euro.
Pe aceeaşi temă:
BACALAUREAT 2014 Lecţii video pentru Bac şi Capacitate pe adevarul.ro
Răul letal din liceu: monştrii „somnului matematic şi istoric”
BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live
BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor la Istorie, la Adevărul Live
adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013 şi Capacitate 2013