UPDATE FOTO Absolvenţii de gimnaziu au intrat în febra Evaluărilor Naţionale 2018. Ce subiecte au primit elevii. Profesor: Au fost mai uşoare ca în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au intrat de astăzi în febra Evaluărilor Naţionale cu proba scrisă la Limba Română. Miercuri se va desfăşura proba scrisă la Matematică, iar vineri, elevii din partea minorităţilor naţionale vor participa la proba scrisă de Limba Maternă.

UPDATE  Un elev din Bucureşti a fost eliminat din proba de Limba şi literatura română şi a primit nota 1 pentru că a intrat cu telefonul în examen. 

UPDATE Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremul de punctaj la proba de Limba Română. Acestea sunt disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro.

UPDATE  Din motive tehnice ce ţin de găzduirea serverului, site-ul www.edu.ro nu poate fi accesat în permanenţă, a transmis Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă. Totodată instituţia a precizat că organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a (EN VIII) nu sunt afectate de această problemă tehnică.

După finalizarea probei de Limba şi literatura română de astăzi, 11 iunie, subiectele şi baremele vor fi afişate, la fel ca în anii precedenţi, pe site-ul www.subiecte.edu.ro, după ora 15:00.

UPDATE „Subiectele au avut un nivel de dificultate mediu spre uşor. Au fost mai uşoare decât anul trecut, pentru că de data aceasta textul dat la prima vedere este mai uşor de înţeles, spre deosebire de cel de anul trecut. Atunci copiilor li s-a dat o poezie despre trecerea timpului, care este ceva mai greu de înţeles.

Singura chestiune care putea să-i încurce este faptul că textul dat începe cu un pasaj descriptiv, şi după aceea trece la naraţiunea propriu-zisă. Or, sper că elevii nu s-au concentrat pe descriere mai mult decât e cazul pentru că genul Epic se bazează în primul rând pe acţiune“, a explicat pentru „Adevărul“ profesoara de Limba Română Cristina Tunegaru.

UPDATE La primul subiect, elevii au fost nevoiţi să rezolve mai multe cerinţe pe baza unui text care aparţine genului epic. Între altele, aceştia au fost nevoiţi să găsească sinonimele potrivite pentru câteva cuvinte din text, să explice rolul cratimei în structura „de-acolo” dar şi să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat.

La al doilea subiect, la punctul A, elevii au de rezolvat o serie de cerinţe pe baza unui text din revista National Geographic Traveler. La punctul B, absolvenţii trebuie să redacteze o naraţiune de 150 - 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o cetate. 

UPDATE Site-ul edu.ro care aparţine Ministerului Educaţiei a picat cu puţin timp înaintea începerii Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a. În schimb, toţi cei interesaţi pot accesa site-ul subiecte.edu.ro, acolo unde se vor afişa cerinţele de la examen şi baremul de corectare.

UPDATE Mai jos, subiectele pe care le-au primit elevii la proba de Limba şi Literatura Română de la Evaluarea Naţională: 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

UPDATE „Fiţi alături de copiii voştri şi, indiferent de rezultate, nu treceţi cu ghetele alea butucănoase peste sufletele lor”, a scris medicul cardiolog Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook, într-un mesaj transmis părinţilor ai căror copii susţin Evaluarea Naţională în acest an. Acesta le-a transmis părinţilor, printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, să îşi încurajeze copiii, indiferent de rezultate. 

„Când s-au afişat rezultatele şi-am văzut nota finală, nu mi-a venit să cred. Nu numai că nu urma să intru la prima clasă de mate-info din liceul cel mai bun din oraş, ci exista riscul să nu prind mate-info. (…) Mama s-a cutremurat, aşteptările erau altele, am dezamăgit, nu a mai vorbit cu mine, am făcut-o de râs”, a scris medicul cardiolog pe Facebook. 

Când se vor afişa rezultatele de la Evaluarea Naţională 

Rezultatele se vor afişa pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, între orele 14.00-19.00. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.

Examenul începe la ora 9.00 când se deschid plicurile sigilate în care se află subiectele. Accesul elevilor se va face până la ora 8.30. Elevilor le este interzis să intre în săli cu: manuale, notiţe, rezolvări de subiecte, calculatoare sau alte mijloace electronice ce îi poate ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare. 

De asemenea, acestora ar trebui să li se aducă la cunoştiinţă consecinţele încălcării regulilor şi-anume: eliminarea de la examen şi notarea lucrării cu nota 1. La expirarea celor 120 de minute, toţi elevii predau lucrările. Este interzisă depăşirea acestui timp acordat. Ultimii 3 elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. Examenul se desfaşoară, anual, într-o singură sesiune.

Linie verde pentru raportarea fraudelor la examen

Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără taxă. Rezultatele obţinute la aceste probe sunt decisive pentru admiterea în învăţământul liceal, reprezentând 80% din totalul mediei. 20% reprezintă media notelor din gimnaziu.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie şi o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Astfel, numărul TELVERDE 0800801100 va fi disponibil în perioada 11-14 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Subiectele de la Evaluările Naţionale vor fi rezolvate la Adevărul Live chiar în ziua examenului. Astfel, luni de la ora 15.00 profesoara Cristina Tunegaru va rezolva subiectele la Română, iar miercuri, de la ora 15.00 profesorul Alexandru Constantinescu le va rezolva pe cele la Matematică.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite