Un deputat propune ca redirecţionarea a 2% din impozit să se poată face şi spre şcolile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Angel Tîlvăr a depus la Senat o propunere legislaităv prin care contribuabilii pot redirecţiona cei 2% din impozitul pe profit anual nu doar către instituţiile nonprofit, dar şi către şcolile de stat, motivaţia fiind situaţia financiară precară a sistemului.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 57, alineatul (4) şi a articolului 84, alineatul (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul că redirecţionarea sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul net anual, impozabil, câştigul net anual din transferul titlurilor de valoare, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută, la termen, pe bază de contract şi orice alte operaţiuni de acest gen poate fi făcută de către contribuabili şi către instituţiile de învăţământ din sistemul naţional de educaţie, prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale.

Legea actuală prevede posibilitatea redirecţionării acestui procent din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit, care se înfiinţează şi funcţionează potrivit legii, dar şi unităţilor de cult sau pentru acordarea de burse private.

În expunerea de motive, deputatul PSD Angel Tîlvăr precizează faptul că în ultimul sfert de secol, România a traversat o perioadă dificilă, în care toate domeniile vieţii sociale, economice şi politice au suferit transformări majore, fiind obligate să se adapteze din mers la noile realităţi.

Referitor la învăţământul naţional, deputatul PSD arată că o constantă a acestor ani o reprezintă subfinanţarea acestui sistem şi adaugă faptul că bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale continuă să fie unul insuficient, ceea ce duce la situaţii nedorite, precum lipsa autorizaţiilor de funcţionare pentru unele unităţi şcolare.

"În acest context, considerăm că orice sprijin financiar care poate fi direcţionat către unităile şcolare din sistemul naţional de învăţământ este mai mult decât binevenit", se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Iniţiativa a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite