Transport şi rechizite gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii au soluţiile lor pentru ca părinţii să nu mai plătească atâtea costuri ascunse din Educaţie şi vor ca statul să se implice mai mult.

Elevii propun ca statul să aloce pentru primul an de studiu din fiecare ciclu şcolar (clasele I, a V-a şi a IX-a) rechizite speciale pentru toţi copiii sau cel puţin pentru cei defavorizaţi socio-economic.

„Fratele meu mai mic trece în clasa a IV-a. În fiecare an i se cer caiete speciale, dar nu ne permitem să le cumpărăm. Am încercat să xeroxăm de la alţi copii, dar părinţii lor s-au opus, au zis că le stricăm", povesteşte Roxana Ghiţă, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu" din Bucureşti.

Fata propune ca statul să asigure toate rechizitele pe care le cer profesorii. Roxana mai are trei fraţi, toţi la şcoală. Ei se numără printre cei care primesc rechizite gratuite de la stat, dar eleva spune că abia le ajung pentru un semestru.

Un alt cost ascuns este cel legat de transportul elevilor, mulţi copii fiind nevoiţi să facă naveta între două localităţi pentru a ajunge la şcoală. Tinerii spun că şcolile ar trebui dotate cu autobuze care să trasporte gratuit elevii.

Tinerii mai propun să fie consultaţi asupra alegerii uniformei, despre care cred că ar putea fi eliminată, iar apartenenţa la şcoală să fie reprezentată de insigne, care sunt mult mai ieftine. De asemenea, elevii vor un rol mult mai activ, cu drept de vot în consiliul de administraţie al şcolii şi transparenţă în cheltuirea sumelor din fondul şcolii, stabilit de acord cu părinţi.

Tinerii avertizează că dacă oficialii din Educaţie nu vor lua măsuri în acest domeniu, „costurile ascunse" din Educaţie vor continua să producă abandonul şcolar. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite