Subiecte Bac 2015 la Mate şi Istorie. Cum se rezolvă cerinţele din sesiunea de toamnă, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Bac 2015 sesiunea de toamnă continuă astăzi cu proba scrisă la Matematică sau Istorie, susţinută de circa 33.000 de absolvenţi de liceu. Ultima probă a examenului, cea la alegere a profilului sau specializării, se desfăşoară vineri şi va fi susţinută de un număr de 36.000 de elevi.

Rezolvarea subiectelor la Matematică, Bac 2015, sesiunea de toamnă

Costel Chiteş, profesor matematică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, despre subiecte matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă: Nivelul de accesibilitate al subiectelor este cel aşteptat. Problema care se naşte peste vară este legată de faptul că elevii nu mai au continuitate la pregătire în cadrul şcolii. Ei nu ştiu că au posibilitatea să se mai ducă la şcoală, deşi profesorii au fost invitaţi pentru lecţii gratuite. Deci dificultatea devine mai mare pentru că rămânând singuri cu cărţile în faţă pentru a se pregăti este mai greu. Le mulţumim cadrelor didactice care au optat să-şi sacrifice timpul liber pentru pregătirea copiilor. Subiectele sunt cam de acelaşi nivel cu cel din vară.

Subiectul I are şase cerinţe. La cerinţa 1, vom transforma în fracţie ordinară şi se verifică rezultatul. La cerinţa 2,  am o mică observaţie: dacă am fi trasat graficul funcţiei am fi observat că rădăcinile sunt - 1 şi 0. La 3, când ajungem la cantităţi pozitive putem ridica la pătrat. La 4, un obiect costă 150 de lei şi ni se cere să determinăm preţul după o scumpire cu 30%. Rămâne 45, deci scumpirea este de 45 de lei pe care îi adunăm la 150 şi este vorba de 195 de lei răspuns final. La 5, se cere să se determine distanţa de la punctul A la punctul B. Ca observaţie este bine să se vizualizeze, aşa cum se cere la Bac în străinătate. La 6, avem un triunghi dreptunghic unde unul dintre unghiurile ascuţite are măsură 45, deci celălalt, complementul său, are tot 45, deci este un triunghi isoscel. AB va fi egal cu AC, deci de cinci unităţi.

Rezolvarea subiectelor la Istorie, Bac 2015, sesiunea de toamnă

Corneliu Rigler, profesor de istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”: Un prim lucru pe care pot să vi-l spun este că subiectul III, despre Evul Mediu, este foarte asemănător cu cel care s-a dat în prima sesiune. Prima cerinţă se refera la precizarea unei autonomii locale din spaţiul românesc în secolele IX-XI, deci aveau la dispoziţie trei secole, un interval de timp larg. Puteau să se refere la autonomiile locale care au contribuit la formarea Transilvaniei, era foarte uşoară cerinţa. Aş insista mai mult pe a doua cerinţă unde este posibil să se fi încurcat unii elevi. Trebuiau să fie atenţi că s-au schimbat secolele. Era indicat să se refere la formaţiunile care au contribuit la formarea Ţării Româneşti. Însă li se cereau şi două caracteristici, eu aş fi recomandat să dea ma multe, una poate fi faptul că aveau în fruntea lor un voievod sau un cneaz. O altă trăsătură este că acestea au avut la bază obşti săteşti. Deopotrivă, elevii puteau să se folosească de exemplele de la est de Carpaţi, adică la Moldova. Era bine de menţionat că o altă trăsătură a fost că prin unirea lor au luat naştere statele medievale româneşti. Cam din această speră puteau alege elevii exemple. Menţionarea a două instituţii centrale din spaţiul românesc: elevii puteau să aleagă Domnia, Biserica, Armata, Adunarea ţării sau Sfatul domnesc.

Luni,  s-a dat startul Bacalaureatului de toamnă cu proba la Limba şi Literatura Română. În total, 55.000 de candidaţi s-au înscris la probele scrise de la Bac 2015 Limba Română sesiunea de toamnă, care reprezintă o a doua şansă pentru absolvenţii de liceu care au picat în prima sesiune. 

Elevii de la profilul umanist au avut de făcut, la subiectul al doilea, un text argumentativ privind utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale sau ştiinţifice. La subiectul al treilea, aceştia au avut de vorbit despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Cei care au terminat profilul real au avut de rezolvat la primul subiect mai multe cerinţe legate de poezia „Dor căzut” scrisă de Nicolae Labiş. La subiectul al doilea, elevii au avut de făcut un text argumentativ privind importanţa implicării în activităţi umanitare.

subiecte mate tehnologic bac toamna 2015
mate info bac watermark
subiect istorie bac toamna 2015
subiect istorie bac toamna 2015

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că luni au fost eliminaţi din examen 67 de candidaţi, iar în zece dintre centrele de examinare a trebuit să fie folosite subiectele de rezervă, potrivit Mediafax.

Dintre cei 29.292 de absolvenţi înscrişi la proba scrisă de limba română, s-au prezentat la examen 23.737, dintre care 67 au fost eliminaţi, cei mai mulţi (nouă) în judeţul Bihor. Nu s-au prezentat 5.555 de candidaţi, arată Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Marţi, 786 de absolvenţi de clasa a XII-a (86,09%) au participat la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, din cadrul Bac 2015, sesiunea de toamnă. Nu au fost înregistrate eliminări din examen. În funcţie de limba maternă studiată, candidaţii prezenţi au susţinut proba într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, turcă, ucraineană şi slovacă.

Bac 2015 sesiunea de toamnă. Calendarul examenului:

 •     13 – 17 iulie 2015 - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
 •     17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
 •     17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
 •     18 -19 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
 •     20 - 21 august 2015 - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
 •     24 august 2015 - Limba şi literatura română – proba scrisă
 •     25 august 2015 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă
 •     26 august 2015 - Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
 •     28 august 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
 •     31 august 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
 •     1-2 septembrie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
 •     3 septembrie 2015 - Afişarea rezultatelor finale

Ratele de promovare BAC 2015

Rata de promovare la prima sesiune din acest an a Bacalaureatului a fost de 67,9 la sută (66,41 la sută înainte de rezolvarea contestaţiilor), cu peste şapte procente mai mare decât anul trecut (60,65 la sută). De asemenea, anul trecut, rata de promovare la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului a fost de 23,78 la sută, respectiv de 22,27 la sută înainte de contestaţii.

Citiţi şi: Rezultate BAC 2015 sesiunea de toamnă 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite