Studenții urmează să plătească mai mult! Taxele facultăților private din București pentru următorul an

0
Publicat:

Taxele la facultățile private din București pentru anul universitar 2023 - 2024 au intrat în atenția zecilor de mii de tineri din România, care se pregătesc pentru o nouă serie de examene. Viitorii studenți iau în calcul atât facultățile de stat cât și cele private. Costurile pentru cele din urmă sunt însă cu mult mai ridicate.

Studenți la festivitatea de absolvire FOTO Getty Images
Studenți la festivitatea de absolvire FOTO Getty Images

Diferențele de preț pentru un an de studiu la facultățile private din România variază semnificativ. Aceste costuri depind de unitatea de învățământ, orașul în care se află aceasta și specialitatea aleasă.

Majoritatea tinerilor își doresc să obțină un loc la o facultate de stat, deoarece costurile sunt mult mai mici, în comparație cu cele ale facultăților private. Unii studenți care optează pentru facultăți de stat pot să plătească în plus doar pentru un loc de cazare mai bun, în cazul în care nu sunt mulțumiți de condițiile din căminul care le-a fost repartizat inițial. Pe de altă parte, cei care nu reușesc să obțină un loc la o facultate de stat și ajung la una privată trebuie să se aștepte la costuri semnificative.

Acestea pot începe de la cel puțin 2.500 sau 3.000 de lei pe an și pot ajunge până la cel puțin 8.000 de lei pe an, mai ales în cazul specializărilor precum Facultatea de Medicină sau Facultatea de Medicină Dentară, notează Observator News.

Facultatea de Medicină

Costurile la Facultatea de Medicină pot varia, dar în majoritatea cazurilor, acestea încep de la cel puțin 8.000 de lei pe an și pot ajunge chiar până la aproximativ 15.000 de lei. Există și universități care oferă programe de studii exclusiv în limba engleză, ceea ce poate duce la costuri de câteva mii de euro pe an. Alegerea unei astfel de variante poate fi oportună pentru studenții care își doresc să practice medicina în stăinătate. După finalizarea studiilor, mulți aleg să plece fie în vestul Europei, fie în alte țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Canada.

Facultatea de Drept

Comparativ cu Facultatea de Medicină, un an de studii la Facultatea de Drept costă mai puțin la facultățile private. În cele mai multe cazuri, costurile sunt cu 50% mai mici. Pentru a atrage mai mulți studenți, unele universități oferă reduceri semnificative pentru cei care se înscriu la două facultăți în același timp. Cu toate acestea, mulți tineri se văd nevoiți să se angajeze, pentru a-și putea acoperi costurile.

Facultăți din străinătate

Deși taxele de școlarizare la facultățile din România sunt în creștere, ele rămân, în continuare, mult mai accesibile decât cele de la universitățile din Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii. În aceste țări, bugetul anual necesar poate ajunge la cel puțin 15.000 de euro pe an, în cazul Uniunii Europene, iar în SUA, costurile pot fi cuprinse 50.000-100.000 de dolari pe an. Unele universități din străinătate oferă burse care pot ajuta la reducerea costurilor, dar studenții trebuie să ia în considerare și alte cheltuieli cum ar fi taxele de aplicare, costurile notariale și pentru traduceri legalizate, precum și costurile legate de obținerea vizei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite