Concurență fără precedent la facultate: Tinerii români, seduși de mirajul psihologiei

0
Publicat:

Psihologia a depășit anul acesta Informatica, Dreptul, Științele Economice sau Medicina, specializări care ani întregi au fost în top 5 cele mai căutate de absolvenții de liceu când venea vorba de înscrierea la facultate. 

Experții atrag atenția că majoritatea absolvenților de liceu nu sunt pregătiți pentru Psihologie
Experții atrag atenția că majoritatea absolvenților de liceu nu sunt pregătiți pentru Psihologie

36 de tineri absolvenți de liceu se bat pe un loc la Facultatea de Psihologie a Universității București, unde s-a înscris şi multiplul campion mondial la înot David Popovici.

Concret, la Universitatea din București, cea mai mare concurență, conform datelor parțiale, este la specializarea Psihologie - Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (36,89 candidați/loc bugetat), la Psihologie de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (19,12 candidați/loc bugetat), la Spaniolă de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (18,72 candidați/loc bugetat), la Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică (18,41 candidați/loc bugetat) și la specializarea Biochimie tehnologică de la Facultatea de Chimie (17,1 candidați/loc bugetat).

De altfel, Universitatea din Bucureşti (UB) anunţă că înregistrează cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani.

Cifre înșelătoare

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat de unde vine această „explozie“ de înscrieri la Psihologie. „Psihologia este în creștere în ultimii ani și, iată, anul acesta a depășit Informatica, Dreptul sau Științele Economice, care erau deosebit de atractive. Medicina nu mai este în top. Deci, avem schimbări la nivel de societate. Pe de o parte, este îmbucurător pentru științele psihologiei și ale educației, pentru dezvoltarea acestui domeniu relativ tânăr în Romania. Pe de altă parte, eu privesc cu realism și spirit critic aceste cifre. În primul rând, în ciuda concurenței ridicate, în cazul multor specializări, dar și în cazul Psihologiei, după primul semestru de studiu și chiar după primul an , un procent semnificativ de studenți vor abandona Psihologia, alții – pe parcurs, astfel ca, la finalul anilor de studiu, peste 30% dintre studenții înscriși acum în anul I vor renunța. În al doilea rând, atractivitatea este idealizată, studenții sunt foarte ușor influențabili, motivația lor pentru psihologie nu este puternică și solidă pentru că o privire mai în profunzime ne arată faptul că majoritatea absolvenților de liceu care s-au înscris la Psihologie nu vor să devină psihologi și nici nu au prea multe cunoștințe practice despre profesia de psiholog. Ceea ce iarăși întărește abandonul universitar“, arată expertul.

Acesta mai atrage atenția și asupra lipsei locurilor de muncă în acest domeniu la stat. „O statistică a colegiului psihologilor ne arată că 75% dintre psihologi lucrează în domeniul privat, posturile pentru psihologi, fie că vorbim de mediul de siguranță națională, apărare, educațional, clinic sau organizațional, sunt foarte puține și insuficiente. Salarizarea psihologilor la stat este foarte scăzută, de aceea, personal, constat o dezamăgire profundă a tinerilor care cu un elan ideatic optează astăzi pentru Psihologie, iar câteva luni mai târziu îmi spun că nu se regăsesc în acest domeniu“, arată psihologul.

Numărul posturilor de psiholog ar trebui suplimentat urgent, adaugă acesta. „Autoritățile statului, ca răspuns la solicitările și nevoile reale ale societății, ar trebui să suplimenteze numărul posturilor de psihologi în toate domeniile importante – în penitenciare, centre de arestare preventivă, spitale de psihiatrie, spitale clinice de urgență, centre pentru persoane vârstnice, pentru copiii și adulții cu dizabilități, în grădinițe, școli, licee și universități“, subliniază specialistul.

Ce au ales olimpicii

„La sesiunea de admitere de vară 2023, 82 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 23 au optat pentru Facultatea de Chimie, 20, pentru Facultatea de Fizică, 18, pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 8 au ales Facultatea de Litere, 7 au optat pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației, 4, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» și 2 candidați au optat pentru Facultatea de Drept“, arată Universitatea din Bucureşti într-un comunicat.

Acestora li se adaugă și cei 7 campioni sportivi și olimpici mondiali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate lor și care vor beneficia de bursele de performanță lansate anul acesta de Universitatea din București și de condiții speciale pe parcursul anilor de studiu. „Ei fac parte din prima generație de bursieri de performanță ai UB și vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur/locul I), 1.250 de lei (medalie de argint/locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz/locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special. Printre aceștia îi amintim pe David Popovici, multiplu campion mondial la înot, pe Lucia Rîșnoveanu, multiplă olimpică la matematică, pe Mihnea Andreescu, multiplu olimpic la informatică, și pe Mircea Munteanu, multiplu campion la rugby“, a mai transmis UB.

Care sunt cele mai căutate facultăți la nivel național

Top facultăți în funcție de numărul candidaților

1. UB, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – specializarea Psihologie - Științe cognitive (36,89 candidați/loc bugetat)

2. UB, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – specializarea Psihologie (19,12 candidați/loc bugetat)

3. UB, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – specializarea Spaniolă (18,72 candidați/loc bugetat)

4. UB, Facultatea de Matematică și Informatică – specializarea Tehnologia informației (18,41 candidați/loc bugetat)

5. UB, Facultatea de Chimie – specializarea Biochimie tehnologică (17,1 candidați/loc bugetat)

6. ASE, Drept – 15,77 candidați/loc bugetat)

7. UBB, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 7,73 candidați/loc bugetat, Cluj Napoca

8. UBB, Facultatea de Drept – 6, 69 candidați/loc bugetat

9. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iași – Informatică economică (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) – 6,60 candidați pe un loc bugetat

10. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iași – Comunicare și relații publice (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 6,12 candidați pe un loc bugetat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite