Studenţii ar putea primi o minivacanţă de alegeri pentru a vota acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au stat la cozi ore întregi pentru a vota în turul I al alegerilor prezidenţiale   FOTO: Adevărul
Studenţii au stat la cozi ore întregi pentru a vota în turul I al alegerilor prezidenţiale   FOTO: Adevărul

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat că va propune mâine, în Guvern, suspendarea cursurilor din instituţiile de învăţământ superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie, astfel încât studenţii să meargă să voteze în localităţile de domiciliu şi nu pe listele speciale din oraşele-centre universitare.

Ministerul Educaţiei Naţionale propune spre aprobare Guvernului, în şedinţa de marţi, 11 noiembrie, un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se decide suspendarea cursurilor din instituţiile de învăţământ superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie”, se arată într-un comunicat de la minister.

Decizia MEN ”vine în sprijinul facilitării exercitării dreptului la vot pentru studenţi şi personalul din universităţi, care au domiciliul în alt loc decât acela unde îşi desfăşoară activitatea academică”, explică oficialii. 

Aceştia mai precizează că instituţiile de învăţământ superior sunt cele care, în baza autonomiei universitare, hotărăsc zilele când se vor recupera cursurile suspendate.

Cozi în campusuri pentru studenţii cu vize de flotant

În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare, studenţii au aşteptat la coadă pentru a vota în primul tur, din 2 noiembrie 2014, fiindcă secţiile nu au avut destule formulare tipizate pentru declaraţiile pe propria răspundere, necesare votului pe liste suplimentare.

Astfel de probleme au fost şi în alte centre universitare din ţară, unde tinerii au stat ore întregi la coadă. 

Probleme au avut şi studenţii şi tinerii din străinătate: centrele de votare s-au dovedit insuficiente, iar mulţi dintre ei nu au mai apucat să voteze duminică, deşi au stat la coadă multe ore.

Ca atare, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor şi Absolvenţilor Români) au depus, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o petiţie pentru respectarea dreptului la vot atât în ţară cât şi în străinătate, petiţie semnată de peste 4.000 de persoane.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite