Soluții pentru violența școlară: Colaborarea la nivel local și informarea elevilor și părinților

0
Publicat:

Ministerul Educației a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook, că își „unește forțele” cu Ministerul Familiei pentru a preveni și interveni interinstituțional în cazuri de violență asupra copiilor, inclusiv în mediul școlar.  

Violență școlară / Foto: Arhivă
Violență școlară / Foto: Arhivă

Potrivit anunțului, măsurile pentru care au fost identificate soluții au pornit de la faptul că „intervenția în situații de violență școlară trebuie să fie imediată și atentă”.

Ce și-au propus cele două ministere:

„ - Actualizarea protocoalelor interministeriale și crearea cadrului instituțional necesar încurajării colaborării la nivel județean/al municipiului București și local.

- Actualizarea prevederilor și o mai bună comunicare a mecanismului de intervenție interinstituțională în situații de violență școlară și nu numai.

 - Crearea cadrului necesar pentru derularea unor activități de informare, formare și schimb de experiență între specialiștii în educație și protecția copilului pe teme precum: recunoașterea semnelor și a simptomelor de abuz, riscurile de amplificare a abuzului emoțional, comunicarea cu părinții/tutorii legali în situații de criză, consilierea victimelor și a autorilor, strategiile adaptative necesare copiilor implicați în situații de violență.

- Continuarea eforturilor de informare a copiilor, a părinților și a publicului larg cu privire la drepturile și la responsabilitățile copiilor, respectiv cu privire la mecanismele de semnalare și de protecție la care pot apela în situații de risc.”

Topul violenței în școli

Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti ocupă primele cinci locuri în topul județelor cu cele mai multe acte de violență, arată un document al Ministerului Educației.

Documentul arată că în anul şcolar 2021-2022 au fost raportate de 9.741 acte de violență, dintre care 69% (6.744 cazuri) au fost acte de violenţă din categoria Atac la persoană, 14% (1.326 cazuri) au fost acte din categoria Atentat la bunuri, 13% (1289 cazuri) au reprezentat Alte fapte de violenţă sau atentate la securitate şi 4% (382 cazuri) au fost acte din categoria Atentat la securitatea unităţii şcolare.

Bilanțul datelor raportate de inspectoratele şcolare județene arată că județele cu numărul cel mai mare număr de acte de violență, în anul şcolar 2021 2022, sunt, în ordine descrescătoare, Braşov (1555), Cluj (746), Dâmbovița (678), Ilfov (539), Bucureşti (522), iar cele cu cel mai mic număr de acte de violenţă sunt Caraş Severin (27), Mehedinți (23) şi Covasna (20).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite