Situaţia căminelor studenţeşti din Capitală: locuri puţine, condiţii mizerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul căminelor studenţeşti este insuficient
Numărul căminelor studenţeşti este insuficient

Peste 35 de mii de locuri de cazare sunt disponibile în căminele studenţeşti din Bucureşti, dar reprezentanţii studenţilor din România reclamă  că numărul este insuficient.

Aceştia afirmă că, în continuare, numărul de locuri alocat studenţilor este mic comparativ cu nevoia reală. În plus, ei se arată nemulţumiţi şi de condiţiile improprii de locuire, precum lipsa băilor sau convieţuirea cu 5-6 persoane într-o singură cameră.

„Numărul de locuri pus la dispoziţie de universităţi este mult prea mic în comparaţie cu nevoia teoretică (a celor care care se înscriu pe liste). Dacă îi adăugăm pe cei care ar avea nevoie, dar nu se înscriu din diverse motive birocratice sau logistice, realitatea este şi mai dură. De exemplu, în urmă cu doi ani, deficitul de locuri de cazare pentru studenţi era de aproximativ 30.000. Acesta este şi motivul pentru care încă se practică mita. În plus, sunt şi condiţii proaste. Nu este posibil ca în 2017,  în România, să se mai înghesuie câte 5-6 studenţi  într-o cameră sau să mai existe camere fără băi“, a explicat Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor  Studenţeşti din România (ANOSR)

Capacitatea de cazare a căminelor de stat pentru studenţii din provicie este de 35.178 în Capitală, conform datelor transmise de Ministerul Educaţiei. Cele mai multel locuri sunt scoase de Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice (ASE) şi Politehnica

Universitatea din Bucureşti (UB) pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 5.300 locuri în căminele instituţiei. Distribuţia lor către facultăţi se face ţinând cont de numărul de studenţi înscrişi la buget. Cele mai multe locuri sunt disponibile în Complexul Grozăveşti - 2.016 locuri. Camerele au două paturi, mobilier, iar băile sunt comune, fiind câte două pe fiecare palier. Pentru un loc într-un cămin al Universităţii Bucureşti studenţii alocă între 130 şi 260 de lei lunar.

Universitatea Politehnica din Bucureşti are 29 de cămine, cu o capacitate de 13.000 de locuri. Dintre acestea, 26 sunt în Complexul Studenţesc Regie şi 3 în Complexul Studenţesc Leu. Aproximativ 50% dintre locurile de cazare sunt în camere de 2, 3 şi 4 locuri, cu baie proprie. Celelalte (50%) sunt de 2 şi 4 locuri, având baie la comun. Aici, preţurile variază între 100 şi 175 de lei pe lună, în funcţie de cămin şi de categoria în care au fost încadraţi studenţii.

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) are 13 cămine studenteşti distribuite în complexurile Moxa, Belvedere, Tei, Agronomie si Vitan. Capacitatea totală de cazare în căminele ASE este de 4.873 de locuri. Preţul de cazare este de aproximativ 100 de lei pe lună, dar acesta variază în funcţie de utilităţi. Camerele din căminele ASE au 2, 3 sau 4 paturi.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite