Școlile din România unde umilința este la ea acasă. Istoricul celor mai rușinoase cazuri în care profesoarele au fost batjocorite

0
Publicat:

Cazul din Prahova unde o profesoară a fost agresată sexual de elevi, în timpul orei de curs, este cel mai recent dintr-un lung șir de agresiuni și bătăi asupra dascălilor, mai ales femei, din școlile din România. 

Catalogul, bariera trecută demult SURSA Inquam Photos / Autor Octav Ganea
Catalogul, bariera trecută demult SURSA Inquam Photos / Autor Octav Ganea

Două cazuri absolut îngrozitoare, petrecute în școlile românești, au șocat zilele acestea opinia publică.

O tânără profesoară de japoneză de la Colegiul Ion Creangă din București a fost înjunghiată în gât de un elev pentru că dăduse un test neanunțat, iar o profesoară de engleză de la Școala gimnazială din satul Pietriceaua, comuna Brebu, Prahova, a fost victima unei agresiuni sexuale repetate din partea elevilor. Aceștia au făcut semne obscene și au mimat acte sexuale atingând-o pe femeie pe față și în spate. Profesoara, în etate, nu are nicio reacție, nu spune nimic, încearcă să-și continue lecția, în condițiile date, ba chiar pufnește ușor în râs, nervos, ca într-o formă de apărare. Nimeni din clasă nu i-a luat partea, continând să se distreze. Agresorii s-au ales cu nota 4 la purtare şi au primit mustrare scrisă, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova. 

De ce s-a ajuns aici

Cazurile de agresiuni și umilințe asupra profesoarelor în unitățile de învățământ din România sunt o constantă nefericită. Măsurile radicale împotriva elevilor bătăuși lipsesc cu desăvârșire, fapt ce încurajează conduita lipsită de orice respect sau bun-simț elementar.

Sunt atâtea semnale de alarmă de care Ministerul Educației ar trebui să țină cont și să schimbe regulamentul și programa școlare - în primul rând în a face educația realmente interesantă, practică și accesibilă până și celor deloc atrași de carte.

În al doilea rând, către sistemul de învățământ ar trebui atrași cei care au vocație pentru lucrul cu copiii și au putere să creeze o relație civilizată chiar și cu cei care vin din afara societății. 

Deloc în ultimul rând sunt lacune în modul de abordare a disciplinei din unitățile de învățământ. Dascălii sunt îngropați în hârtii și ținuți în modalități învechite și prăfuite de predare, deloc în contact cu mersul și cerințele actuale. În același timp, felul în care destui dascăli se prezintă în fața elevilor lasă de dorit - pornind de la vestimentație, igienă, limbaj etc, stârnind reacțiile copiilor, în special a celor „neduși la biserică“.

O categorie aparte o reprezintă dascălii cu probleme emoționale și chiar psihice, care trebuie retrași de la catedră și îndrumați către altfel de munci didactice.

De asemenea, apropierea excesivă și spulberarea oricărei bariere de minimum respect dintre profesori și elevi (ajungând până la relații sexuale) fac ca aceștia din urmă, dacă nu sunt îndrumați pe o cale bună, să nu mai țină cont de nimic și să ajungă „să se tragă de șireturi“ cu dascălii.

Acesta este doar un simptom al educației care se face nu doar în cei 7 ani de acasă, ci pe tot parcursul vieții.

Vă prezentăm în cele ce urmează un istoric al celor mai dure cazuri de agresiuni comise de elevi asupra profesoarelor, istoric ce include și cazul unei profesoare care a întreținut relații sexuale cu un elev.

Profesoară cu trei coaste rupte de un elev

Noiembrie 2005. O profesoară din Constanța, aflată la pensie, dar funcționând ca suplinitoare, este filmată în timp ce era amenințată și terorizată de un elev. Profesoara preda limba română la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța. Elevul bătăuș, Andrei, o înghesuie pe profesoară la tablă și lovește violent cu pumnul tabla în dreptul feței ei. Profesoară este speriată, împietrită și nu reacționează în vreun fel atunci cînd acesta o amenință că îi va scoate dinții. Femeia a murit după câțiva ani, ISJ Constanța transmițând presei să nu mai folosească acele imagini care îi afectează memoria. Andrei a motivat, mult mai târziu, gestul lui prin greutățile pe care le avea acasă. 

Iunie 2011. O profesoară a fost bătută în tren de un elev pe care l-a lăsat corigent. Gabriela Sângeorzan, o profesoară de geografie de la Grupul Şcolar Agricol din Beclean, a fost bătută de un tânăr cu glugă în trenul care o aducea la Bistriţa. Agresorul era unul dintre elevii pe care i-a lăsat corigenţi. Cadrul didactic se întorcea la Bistriţa cu trenul şi înainte să ajungă în staţia Şintereag, un tânăr cu faţa acoperită a lovit-o cu pumnul în zona feţei, după care a sărit din personal. Femeia s-a ales cu un dinte rupt, arcada dreaptă spartă şi obrazul stâng umflat.

Martie 2014. O profesoară de la şcoala din localitatea Lipia, comuna Gruiu-Ilfov, a înregistrat cu camera ascunsă momentele în care este lovită de un elev și de încă un prieten al acestuia. Fără prea multe cuvinte, elevul se apropie de catedră şi îi trage o scatoalcă profesoarei, spre uimirea unor eleve care apar în cadru. „Ia obligă-mă tu!", spune elevul care şi-a pocnit profesoara. „Măi Mădălin, ai înnebunit? De ce ai dat în ea?", sare una dintre eleve în apărarea profesoarei. Continuând să înregistreze, cadrul didactic a telefonat la 112. 

Profesoară bătută cu o țeavă de un elev de 12 ani

Decembrie 2016. O profesoară din Vaslui a fost bătută cu o țeavă de un elev. O profesoară a fost atacată în stradă de un elev de clasa de 12 ani, supărat că i-a pus nota 4 în teza la limba română. Băiatul de 12 ani, cunoscut în localitatea Todireşti pentru agresivitatea lui, a lovit-o peste picioare cu o ţeavă. A urmărit-o la ieşirea de la ore şi, profitând că afară era întuneric, a atacat-o din spate cu o cruzime greu de imaginat. Profesoara i-a spus să se oprească, însă elevul i-a cerut socoteală pentru nota mică şi i-a adresat cuvinte jignitoare. Un bărbat care a văzut toată scena a sărit în ajutorul tinerei. Împreună au încercat apoi să îl prindă pe băiat, însa acesta s-a făcut nevăzut. După minute bune, femeia în vârsta de 29 de ani s-a refugiat în clădirea primăriei, de unde a sunat la 112. Judecătoria Vaslui i-a obligat pe părinți agresorului să îi plătească 11.000 de lei ca daune morale.

Februarie 2016. O profesoară de la Şcoala Generală nr. 7 Dorohoi, judeţul Botoşani, a fost bătută de mama unui elev chiar în incinta unităţii de învăţământ. Femeia a căzut jos şi a fost dusă cu ambulanţa la spital unde a primit îngrijiri medicale. Profesoara a fost bătută, se pare, din cauza notelor mici primite de copil la şcoală, dar şi din cauza unui ghiozdan uitat la şcoală de elev, pe care copilul nu l-ar mai fi găsit.

Noiembrie 2017. O profesoară de la școala din comuna Poroschia, Teleorman, este ținută captivă în clasă și lovită pe fund de repetate ori de elevi. Femeia preda Educație Civică, într-o ținută neinspirată - pantaloni roșii mulați și bluză roșie scurtă. Adolescenții se dezlănțuie și o prind pe profesoară ating-o în zonele intime. Ea nu poate reuși să iasă din clasă, pentru că un elev se postează în fața ușii, iar altul vine și o ia la bătaie. 

Decembrie 2017. O profesoară de la o şcoală generală din Miercurea Ciuc a fost împinsă şi lovită de un elev, fapta fiind sesizată la Poliţie, care a deschis dosar penal.

Decembrie 2017. Un elev din Constanța și-a luat profesoara la bătaie. Băiatul de 16 ani de la Liceul Virgil Madgearu din Constanţa era un elev-problemă, rămas repetent. El a deranjat ora de limba franceză, iar profesoara l-a poftit afară din clasă. În acel moment, elevul a jignit-o pe profesoară și chiar a lovit-o, totul petrecându-se de față cu ceilalți colegi.

Septembrie 2018. Profesoară ameninţată cu bătaia de un elev la Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleșoianu” din Râmnicu Vâlcea. Un elev de la o școală din Vâlcea a postat pe rețeaua de socializare o înregistrare în care se vede cum își amenința cu bătaia profesoara. Dialogul dintre doamna profesoară și elev este unul halucinant. Pe imaginile publicate pe Facebook și apoi șterse se poate observa cum elevul se apropie amenințător de profesoară și îi cere să îi explice motivul pentru care a primit nota proastă. Profesoara a încercat să îl liniștească și i-a cerut să meargă la locul lui în bancă, însă elevul a continuat circul, sub privirile colegilor săi. „Lasă că ne întâlnim pe stradă, acolo unde nu ești în școală”, i-a spus elevul. 

Noiembrie 2018. O profesoară de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” din Vulcan a fost bătută și umilită de un elev de-a VII-a - la clasa căruia era chiar dirigintă - care a fost prins că se uita la filme porno în clasă, la oră. Elevul a început să o amenințe cu moartea pe profesoară încă de la începutul lui 2018. După acest prim episod au urmat câteva luni de coșmar pentru cadrul didactic care s-a temut pentru viața ei, mai ales că elevul postase un mesaj pe Facebook în care îi transmitea că „o va ucide pe doamna dirigintă”. Profesoara a povestit că după aceste întâmplări a informat conducerea unităţii şcolare, dar şi familia elevului. Ulterior, profesoara a mers la poliție, fiind deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violenţă şi ameninţare. 

Iunie 2019. Profesoară din Alba, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru relaţii sexuale cu un elev de 14 ani. O profesoară de limba engleză de la Şcoala Gimnazială din comuna Săliştea-Alba, acuzată de acte sexuale cu un minor, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare în iunie 2019. Infracţiunea a fost dovedită după ce în telefonul elevului au fost identificate fotografii cu cei doi, în ipostaze compromiţătoare. Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, profesoara în vârstă de 34 de ani ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minorul, de trei ori, în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019. Ulterior, ea şi-a dat demisia din învăţământ.

Octombrie 2021. Profesoară din Baia Mare bătută de un elev, cu fractură de stern şi trei coaste rupte. O profesoară de biologie de la Colegiul Tehnic Grigore Bariţiu din Baia Mare s-a ales cu fractură de stern şi trei coaste rupte, lovită cu pumnul de către un elev de clasa a 9-a. Conflictul între cei doi a pornit după ce elevul a cerut să plece mai repede de la oră pentru că era navetist. Profesoara de biologie Alina Sălăjan ar fi refuzat să îl lase de la oră, elevul ar fi insistat şi de aici a început întreg scandalul şi îmbrâncelile între cei doi. 

Octombrie 2022. O profesoară de la Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș a fost luată la bătaie de o elevă în timpul orei. Eleva s-a ridicat din bancă și a început să-și agreseze profesoara și să urle la ea. Colegii nu au intervenit, doar au început să filmeze scenele din fața lor. Eleva era în clasa a noua, iar profesoara cu care a intrat în conflict era chiar directoarea școlii, profesoară de chimie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite