„România educată“ a rămas în aer după demisia lui Cîmpeanu

0
Publicat:

Până acum, ar fi trebuit ca noile proiecte de legi ale educației, cea pe învățământ preuniversitar și cea pe învățământ superior, sub egida proiectului România educată - să ajungă la Parlament pentru a fi dezbătute, conform calendarului anunțat inițial de Sorin Cîmpeanu.

Elevii mai au de așteptat până la noile legi ale Educației Foto: Arhivă
Elevii mai au de așteptat până la noile legi ale Educației Foto: Arhivă

Ministerul nu a publicat încă nici măcar forma finală a proiectelor, astfel că nu se știe care dintre cele 10.000 de amendamente rezultate în urma dezbaterii publice a fost admis și care nu.

Proiectele de legi implicau schimbări majore atât în susținerea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a, cât și în privința organizării examenului de Bacaluareat. Astfel, admiterea la liceu ar fi urmat să se facă doar în baza mediei obținute la examenul de Evaluare Națională, iar colegiile naționale erau libere să decidă o admitere suplimentară, ulterioară organizării la nivel național al Evaluării. Această admitere suplimentară ar fi urmat să se producă pentru 90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a, măsrură aprig contestată atât de părinți, cât și de reprezentanți ai societății civile.

În privința examenului de Bacalaureat, acesta ar fi urmat să fie compus doar din două probe scrise obligatorii: cea de Limba și literatura română – care să conțină și gramatică – și una care să înglobeze restul materiilor, respectiv Matematică, Științe, Istorie și Geografie. La acestea s-ar fi adăugat și competențele orale digitale și în două limbă de circulație internațională. Prima generație de absolvenți care ar fi urmat să susțină noul tip de Bacalaureat ar fi fost cea din 2027.

Reamintim că, în acest moment, examenul de maturitate este compus din trei probe orale de verificare a competențelor – de comunicare în Limba română, digitale și într-o limbă modernă – plus o probă orală de competențe în Limba maternă. La acestea se adaugă trei probe scrise obligatorii, respectiv la Limba și literatura română, Matematică sau Istorie, în funcție de profil, și proba obligatorie a profilului și specializării.

Ce s-a modificat prin ordin

Ceea ce este cert până în acest moment, este faptul că media examenelor de Evaluare Națională pe care le vor susține în acest an absolvenții de clasa a VIII-a va fi cea care va decide intrarea la liceu. Modificarea a fost făcută prin ordin de ministru cu aplicabilitate imediată. Reamintim că până anul trecut, media examenelor la probele scrise de Limba română, Matemativă și Limba maternă (pentru absolvenții care studiau în limbile minorităților) conta în proporție de 80% la admiterea la liceu, restul de 20% fiind constituită din media generală a anilor de gimnaziu.

Decontarea navetei elevilor care învață în alte localități decât cele de domiciliu a rămas tot nerezolvată după ce a fost desprinsă din ordinul de ministru care o conținea, lolaltă cu alte prevederi care vizau organizarea învățământului dual în universități. Reamintim că Ministerul Educației a propus o sumă forfetară, în funcție de distanță, pentru decontarea transportului elevilor, sistem considerat inadecvat de către reprezentanții elevilor care au cerut subvenționarea cheltuielilor de transport 100%, începând cu ianuarie 2023. Aceste sistem de subvenționare a transportului elevilor era dealtfel prevăzut în proiectul de lege a învățământului preuniversitar, aflat în dezbatere până la finalul lunii august.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite