Cîmpeanu: 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport de până la patru ori mai mari

0
Publicat:

Cîmpeanu a anunțat că aproximativ 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport de până la patru ori mai mari în raport cu plafoanele actuale, după ce proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea legii educației a fost finalizat și publicat pe site-ul ministerului.

Peste 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport mai mari FOTO: Arhivă
Peste 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport mai mari FOTO: Arhivă

„Astăzi, 29 septembrie 2022, a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011- transportul elevilor școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Prin acest proiect, un număr estimat de 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport de până la 4 ori mai mari în raport cu plafoanele actuale. Se creează și baza legală prin care acest prag poate fi depășit prin contribuția consiliilor județene”, a precizat ministrul Educației pe Facebook.

Potrivit ministrului, astăzi a fost „finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educației și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din încă 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Astfel, numărul școlilor finanțate prin Programul „Masa caldă” crește la 450, fiind de 3 ori mai mare decât în anii anteriori. Aceasta este o modalitate cât se poate de concretă prin care Guvernul înțelege sa susțină accesul la educație al unui număr de 180.000 de copii care au nevoie de acest sprijin. Reamintesc ca proiectul noii Legi a învățământului preuniversitar cuprinde extinderea acestui număr la 1.000.000 de elevi, începând de anul viitor”. 

Un alt proiect finalizat și publicat pe site-ul Ministerului Educației și care se află pe circuitul de avizare interministerială este „ proiectul Hotărârii de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Naţională pentru absolvenții clasei a VIII-a (sesiunea 2022) și la examenul național de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2022). Un număr de 476 de elevi de nota 10 vor beneficia de aceste premii (239 de absolvenți de liceu și 237 de absolvenți de gimnaziu)”.

De asemenea, tot astăzi a fost finalizată proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct. Ministrul Educației a anunțat că  419 persoane au promovat concursul pentru a deveni directori de unităţi de învăţământ, în cea de-a treia sesiune a examenului care s-a finalizat cu proba interviului. 

”Astăzi, 29 septembrie 2022, s-a finalizat proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat - cea de-a treia sesiune. Pentru cele 1.738 de funcții vacante de directori/directori adjuncți, publicate pentru această sesiune de concurs, au fost depuse 1.153 de dosare valide. La proba scrisă, desfășurată în data de 8 septembrie 2022, s-au prezentat 921 de candidați și au promovat 480 (52,1%). Candidații promovați la proba scrisă au exprimat un număr de 603 opțiuni pentru funcțiile vacante, fiind programați pentru probele de interviu, desfășurate în perioada 22-29 septembrie 2022. În urma desfășurării acestor probe, 419 candidați au fost declarați promovați (dintre aceștia, 10 candidați au promovat proba pentru două funcții/unități, iar un candidat a promovat proba pentru trei funcții/unități, urmând a-și exprima opțiunea pentru una din funcții/unități în data de 3 octombrie 2022). Rezultatele finale ale concursului vor fi afișate pe 30 septembrie 2022. Odată cu finalizarea acestei sesiuni a concursului, se estimează că vor fi ocupate prin concurs peste 85% din totalul funcțiilor de conducere normate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar” , a precizat acesta.

Angajamente PNRR în Educație

Ministrul a precizat că astăzi au fost semnate și ultimele patru ordine de ministru care reprezintă angajamente în PNRR în domeniul educației și care sunt esențiale pentru susținerea și dezvoltarea învățământului dual.

”Astăzi, 29 septembrie 2022 (în termenul asumat de 30 septembrie 2022) au fost semnate și ultimele patru ordine de ministru care reprezintă angajamente PNRR în domeniul educatiei - jalonul 470, Componenta 15 - și care sunt esențiale pentru susținerea și dezvoltarea învățământului dual (ordine de aprobare a Metodologiei de organizare și funcționare a învatamantului dual, Metodologiei de elaborare și actualizare calificari profesionale școlarizate in invatamantul preuniversitar și Metodologiilor de acces, de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4, respectiv de nivel 5, conform cadrului national al calificărilor). Prin îndeplinirea jalonului 470 Ministerul Educatiei va putea lansa apelul de proiecte pentru campusurile de învățământ dual în valoare de 338 mil euro” , susține Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite