Profesorii se întâlnesc pe platforma online iTeach

0
0

Spa┼úiul virtual e un mediu destinat dezvolt─ârii profesionale ┼či socializ─ârii. ├Änv─â┼ú─âm├óntul rom├ónesc a f─âcut cuno┼čtin┼ú─â cu aplica┼úiile web 2.0 ┼či cu ÔÇ×social mediaÔÇť gra┼úie Centrului TEHNE pentru Inovare ├«n Educa┼úie.

Ideea unei platforme virtuale pentru dezvoltarea profesional─â continu─â a cadrelor didactice mustea de mult─â vreme ├«n mintea celor de la TEHNE. iTeach a luat contur ┼či s-a definitivat treptat ├«n ultimii 8 ani ├«n care Centrul a participat la peste 30 de proiecte europene care au avut ca scop dezvoltarea ┼či promovarea unui ├«nv─â┼ú─âm├ónt mai bun. ÔÇ×Era firesc ca ┼či educa┼úia din Rom├ónia s─â ┼úin─â pasul cu schimb─ârile", spune Olimpius Istrate, directorul Centrului, creatorul ┼či coordonatorul platformei.

ÔÇ×A fost ca un puzzle care s-a ├«ntregit pas cu pas: am avut proiecte care au vizat utilizarea softului educa┼úional ┼či a platformelor de e-lear┬şning, proiecte dedicate noilor metode didactice ┼či proiecte care au vizat formarea profesorilor ├«n raport cu provoc─ârile pe care le ├«nt├ómpin─â ├«n activitatea la clas─â." iTeach cuprinde toate acestea, fiind ├«n plus ┼či o re┼úea de socializare. Spa┼úiul virtual ofer─â cadrelor didactice din toat─â ┼úara acces la cursuri online gratuite, la resurse profesionale ┼či la nout─â┼úile din domeniu.

ÔÇ×iTeach e ├«n primul r├ónd un spa┼úiu colaborativ, apoi un mediu de formare modern. De cur├ónd am descoperit c─â ┼či UNESCO folose┼čte exact acela┼či tip de platform─â pentru comunitatea cercet─âtorilor ┼či a practicienilor ├«n educa┼úie afilia┼úi din ├«ntreaga lume, iar platforme similare sunt ├«n curs de dezvoltare ├«n mai multe ┼ú─âri", explic─â Istrate.

Cercet─ârile europene din ultimii 10 ani au relevat at├ót poten┼úialul folosirii noilor tehnologii ├«n educa┼úie, c├ót ┼či o cerin┼ú─â ├«n cre┼čtere din partea profesorilor pentru a avea la dispozi┼úie resurse didactice de calitate. O veste bun─â ├«n acest sens e c─â direc┼úia din Ministerul Educa┼úiei care se ocup─â de formarea cadrelor didactice are acum ├«n lucru o metodologie de acreditare a cursurilor online.┬á O parte dintre cursurile disponile pe iTeach sunt dezvoltate de Institutul de ┼×tiin┼úe ale Educa┼úiei (ISE) ├«n cadrul programului eTwinning al Comisiei Europene, pe c├ónd altele sunt preluate de la compania Intel ┼či adaptate de TEHNE pentru Rom├ónia.

ÔÇ×├Än mod particular, aceste cursuri sunt cotate printre cele mai bune din lume, fiind preluate de multe sisteme de ├«nv─â┼ú─âm├ónt pentru a realiza o parte din formarea continu─â a profesorilor", explic─â Istrate. ÔÇ×De exemplu, ├«n Fran┼úa, Portugalia, Iordania ┼či China, aceste cursuri online sunt derulate direct de Ministerul Educa┼úei; ├«n Germania sunt preluate de un institut pedagogic din Berlin, iar ├«n Italia, Spania ┼či Marea Britanie - de ONG-uri sau companii specializate ├«n formarea cadrelor didactice."

Cursuri la îndemâna profesorilor

├Än Rom├ónia, o alt─â categorie de cursuri disponibile pe iTeach sunt cele sus┼úinute de diverse institu┼úii acreditate s─â fac─â formare: Departamentul pentru Preg─âtirea Personalului Didactic din Universitatea Bucure┼čti, Casa Corpului Didactic Bac─âu, etc., iar TEHNE pl─ânuie┼čte extinderea colabor─ârii cu astfel de institu┼úii, pentru ca oportunit─â┼úile de formare s─â fie la ├«ndem├óna profesorilor. Pentru ace┼čtia, iTeach.ro e precum ÔÇ×o m├ón─â ├«ntins─â", dup─â cum s-a exprimat Emilia Dan, profesoar─â de informatic─â la Colegiul Silvic din Gurghiu, jude┼úul Mure┼č.

ÔÇ×Pentru mine, care sunt cadru didactic ├«n mediul rural, frecventarea unor cursuri care ├«n general se organizeaz─â la ora┼č nu e simpl─â. iTeach ├«mi u┼čureaz─â accesul la informa┼úie. Faptul c─â pot participa la cursuri care s─â-mi permit─â dezvoltarea profesional─â e un prim pas foarte promi┼ú─âtor. Corelat cu faptul c─â pot s─â schimb p─âreri, s─â consult materialele altor colegi ┼či, ├«n viitor, s─â le ├«ncarc ┼či s─â le ofer spre consultare pe ale mele, pe l├óng─â faptul c─â e minunat, cuv├óntul care simt c─â descrie aceast─â platform─â e ┬źconstructiv┬╗."

Alexandru Enache, profesor de istorie la ┼×coala nr. 56 ÔÇ×Jose Marti" din Bucure┼čti folose┼čte iTeach de circa 1 an ┼či spune c─â platforma i-a fost de un real folos, demonstr├óndu-i c─â alternativele la ├«nv─â┼ú─âm├óntul tradi┼úional exist─â ┼či sunt viabile. ÔÇ×iTeach m-a ajutat s─â interac┼úionez cu al┼úi colegi, de diverse specializ─âri, din alte ┼čcoli, s─â discut─âm despre proiectele existente sau despre dezvoltarea comun─â a altora. De exemplu, dup─â absolvirea cursului ┬źAbord─âri bazate pe proiecte┬╗, grupa din care am f─âcut parte a evoluat ca o comunitate mic─â ce promoveaz─â educa┼úia prin mijloace virtuale."

Enache mai spune ┼či c─â experien┼úa iTeach i-a schimbat semnificativ modul de predare. ÔÇ×Activitatea la clas─â a fost mereu ├«mbog─â┼úit─â. ├Än prezent exist─â o comunitate de elevi pasiona┼úi de istorie, coordona┼úi de mine, care au propriul lor forum ┼či pagini de wiki unde interac┼úioneaz─â." Peste 5.000 de profesori sunt ├«nscri┼či ├«n acest moment pe iTeach.ro. Aproximativ 40% din ace┼čtia provin din mediul rural, iar mai mult de jum─âtate au peste 45 de ani.┬á

"Cuno┼čtin┼úa f─âcut─â cu iTeach e o m├ón─â ├«ntins─â care ├«mi u┼čureaz─â accesul la informa┼úie.''
Emilia Dan Profesoar─â

"Schimbul de experienţă în comunitatea online mi-a consolidat abilităţile pedagogice.''
Alexandru Enache Profesor

Model de parteneriatOlimpius Istrate are peste 15 ani de specializare ├«n ┼čtiin┼úele educa┼úiei. ├Än prezent ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n Departamentul pentru Preg─âtirea Personalului Didactic din Universitatea Bucure┼čti, iar ├«n paralel coordoneaz─â programele de educa┼úie ale companiei Intel ├«n sud-estul Europei. A reu┼čit s─â dezvolte platforma iTeach cu ajutorul ISE ┼či al Ministerului Educa┼úiei, ceea ce injecteaz─â speran┼ú─â ├«n sufletul blazat al rom├ónilor convin┼či c─â ├«n educa┼úie totul merge prost. ÔÇ×Maniera ├«n care am colaborat pentru a realiza etapa pilot ar trebui s─â fie un model de parteneriat pentru educa┼úie", afirm─â Istrate.

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite