Plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege prin care toţi copiii săraci vor primi 50 de lei dacă merg la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Demersul legislativ al asociaţiei OvidiuRo prin care se va implementa un program naţional de susţinere a copiilor săraci la grădiniţă a primit astăzi vot pozitiv în plenul Camerei Deputaţilor.

"Fiecare copil în grădiniţă" va deveni astfel un program naţional cu scopul de a asigura accesul la educaţie timpurie pentru copiii care vin din medii foarte dezavantajate. Concret, pentru ca familiile dezavantajate să primească tichete sociale în valoare de 50 de lei pentru fiecare copil care se prezintă în fiecare zi la grădiniţă.

Potrivit criteriilor descrise în lege, copiii trebuie să aibă între 3 şi 6 ani, iar venitul lunar pe membru de familie să nu fie mai mare decât dublul venitului minim garantat pentru o persoană singură prevăzută în Legea privind venitul minim garantat. Tichetele sociale se emit numai de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, iar procedura este stabilită prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului muncii.

Noua lege mai prevede că se consideră absenţe motivate, ce nu afectează acordarea sprijinului sub forma tichetelor sociale, cazurile medicale motivate prin scutiri de la medic, dar şi prin învoiri (maximum 3 zile pe lună cu condiţia anunţării cadrelor didactice).  Tichetele de 50 de lei pot fi utilizate pentru achiziţionarea de produse alimentare, de produse de igienă, de îmbrăcăminte sau de rechizite.

În descrierea de motive, iniţiatorii amintesc că ţara noastră este pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte rata sărăciei (29% în 2011) şi că avem o rată mare a părăsirii timpurii a şcolii (17% în 2012), dar şi o rată a natalităţii de două ori mai mare în rândurile populaţiei sărace decât rata natalităţii în rândul populaţiei majoritare. Practic, potrivit datelor europene, ne putem aştepta ca 710.000 de copii să părăsească timpuriu şcoala în următorii 20 de ani, iar accesul la educaţie timpurie pentru copiii în situaţii de risc este esenţială pentru ruperea cercului vicios al sărăciei şi pentru incluziunea lor socială reală.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite