Numai ministrul Educaţiei poate retrage titlurile de doctor acordate până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în momentul intrării în vigoare a noilor reguli privind şcolile doctorale, ministrul Educaţiei este singurul care poate retrage titlurile de doctor, acordate prin ordin de ministru, potrivit hotărârii de Guvern care a intrat duminică în dezbatere publică.

Doctoratele acordate până la intrarea în vigoare a Ordonanţei şi Hotărârii de Guvern vor putea fi retrase doar de ministrul Educaţiei, în baza deciziei scrise a rectorului universităţii în cauză şi cu avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor.

Practic, ministrul Educaţiei, nu universitatea, va putea retrage doctoratele unor demnitari asupra cărora au existat acuzaţii de plagiat, cum ar fi cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă. Decizia îi aparţine rectorului universităţii, iar Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor trebuie să dea aviz.

Măsura este menită să oblige ministrul să retragă un titlu, din moment ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată, a explicat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. 

“Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situaţia în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da învăţământului un cadru robust şi autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele" a mai declarat Adrian Curaj.

Hotărârea de Guvern a intrat duminică în dezbatere publică, iar Ministerul Educaţiei a pregătit şi un calendar al modificărilor legislative. În săptămâna 15-21 februarie va fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei şi vor fi elaborate noile regulamente de funcţionare a CATDCU şi Consiliul Naţional de Etică.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite