Ministrul Educaţiei: Diplomele de Bac gestionate 100% de MEN. Avem mandat oficial să trecem la tipărirea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, elevii care au luat BAC-ul vor primi o adeverinţă în loc de diplomă FOTO Adevărul
Anul acesta, elevii care au luat BAC-ul vor primi o adeverinţă în loc de diplomă FOTO Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că Executivul a aprobat hotărârea prin care diplomele sunt gestionate 100% de Ministerul Educaţiei Naţionale, care are astfel „mandat legal, oficial", să înceapă tipărirea actelor de studii.

„Miercuri a trecut, în şedinţa de guvern, o hotărâre prin care diplomele sunt gestionate de Ministerul Educaţiei Naţionale 100% şi vor fi tipărite de Imprimeria Naţională. Avem mandat legal, oficial, să procedăm la tipărirea diplomelor", a spus ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.

Pricopie nu a estimat o dată de la care va începe tipărirea diplomelor, dar a precizat că demersurile au început.

Candidaţii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinţe, în locul diplomelor, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a demarat o anchetă privind monopolul unei companii private pe această activitate.

Problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională.

„S-a renunţat la Romdidac, iar licitaţia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, în opinia mea, o variantă. Consider că această activitate trebuie să fie monopol de stat şi intenţionăm să fie făcută de Imprimeria Naţională. Pentru a obţine asta, e nevoie însă de cadrul legal. Mai întâi, prin recenta ordonanţă de modificare a Legii educaţiei, am stipulat ca responsabilitatea legată de diplome să revină Ministerului Educaţiei Naţionale şi rămâne să fie dată şi o hotărâre de guvern de modificare a organizării ministerului, după care ne vom putea duce la Imprimeria Naţională, care să fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez că, astfel, se face «curăţenie» şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii”, a declarat, sâmbătă, ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a informat ulterior că absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot să folosească adeverinţele ce atestă acest fapt atât în ţară, cât şi în străinătate, iar acestea sunt valabile 12 luni.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Întârzieri în eliberarea adeverinţelor şi a diplomelor de Bacalaureat anul acesta după scandalul monopolului Romdidac pe tipizate

Liceenii care au luat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămâna aceasta fie au primit tipizate greşite, pe care au fost nevoiţi să le returneze liceelor, fie trebuie să aştepte până luni. Ministerul Educaţiei a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac, iar diploma originală nu va fi disponibilă oricum elevilor în termenul de 10 zile prevăzut de lege.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite