Ministerul Educaţiei, anunț privind asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetiști: cum se face decontul

0
Publicat:

Ministerul Educaţiei vine cu o serie de precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi, făcând referire la cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean.

Elevii au abonamente gratuite de transport FOTO Arhivă Adevărul
Elevii au abonamente gratuite de transport FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit unui punct de vedere transmis de Ministerul Educaţiei, decontul transportului, conform prevederilor legale, se face în două modalităţi, şi anume:

Acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare, anunță Agerpres.

În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC.

Vor fi acordați bani

În judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii au putut fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport prin inspectoratele şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei.

''Aşa cum reiese, însă, din informaţiile transmise de Consiliile Judeţene Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean. În consecinţă, în aceste situaţii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC'', menţionează reprezentanţii ministerului.

În vederea acordării sumelor forfetare, pentru judeţele unde nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, ANRSC a propus modificarea şi completarea HG 810/2023, pentru stabilirea valorii unitare de lei/km aferentă sumei forfetare, având în vedere situaţia diferită dintre judeţe, astfel: în judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în contractele atribuite; în judeţele care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel naţional lei/km, stabilită de către ANRSC, mai arată sursa citată.

În ce situație, elevii beneficiază de sume forfetare

Potrivit Ministerului Educaţiei, prin adoptarea HG nr. 1.337/2023 se reglementează posibilitatea efectuării plăţilor către transportatori şi/sau elevi, după caz, cât şi modalitatea de aprobare a valorii unitare lei/km. Conform actului normativ, în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean.

De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul judeţean.

Este posibilă și plata operatorilor

În cazul în care nu au beneficiat de transport gratuit, elevii vor primi sumele forfetare, după aprobarea valorii unitare lei/km de către consiliul judeţean, cu avizul conform al ANRSC.

''Consiliile Judeţene vor trebui să aprobe valorile unitare lei/km până la data de 1 februarie 2024. Pe măsură ce în cele 14 judeţe se vor încheia contracte, în baza acestora va fi posibilă plata către operatorii de transport. Până atunci, se vor asigura sumele forfetare elevilor'', precizează Ministerul Educaţiei.

Prin urmare, odată cu aprobarea acestui act normativ, este posibilă atât plata sumelor forfetare către elevi, care nu a putut fi efectuată în lipsa hotărârilor consiliilor judeţene, cu avizul conform al ANRSC, cât şi plata operatorilor de transport care au eliberat abonamente gratuite elevilor, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data aprobării hotărârilor consiliilor judeţene, mai spune sursa citată.  

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite