LIVE TEXT | Grevă în Educație, ziua a II-a: negocierile dintre sindicate și Guvern au eșuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Educaţie continuă marţi greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă.

Profesorii au inrat în grevă pe 22 mai Foto Inquam Photos
Profesorii au inrat în grevă pe 22 mai Foto Inquam Photos

UDPATE 18.48 Sindicaliștii din Educație anunță că ar putea organiza un miting de protest joi. „Nu știm ce se va întâmpla”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria, a precizat că este posibilă organizarea unui miting de protest, joi, 25 mai.

Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a subliniat Hăncescu. Detalii aici

UPDATE 17.37 Greva din Educație continuă. „Poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă”

Greva generală din Educație va continua, potrivit declarațiilor făcute de liderii sindicatelor în urma discuției de marți de la Guvern. De asemenea, ei au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, care se va desfășura în Capitală. Detalii aici

UPDATE 16.39 Competiția care a „bătut” greva profesorilor. 1.500 elevi au mers la școală ca să câștige o excursie la Paris

Aproximativ 1.500 elevi au venit, marți, 23 mai 2023, la școală, în plină grevă generală a profesorilor. Miza a fost o excursie de cinci zile la Paris.

Copiii sunt, toți, elevi de gimnaziu și învață la școlile din municipiul Slatina, județul Olt. Competiția pe care o așteaptă un an întreg le oferă șansa unei excursii la Disneyland Paris, concursul fiind organizat, de 15 ani, de către Primăria Municipiul Slatina. Detalii aici

UPDATE 13.30 Noi discuții vor avea loc cu sindicaliștii de la ora 15. Ce spun elevii și părinții

Părinții și elevii susțin greva profesorilor, dar precizează că dacă aceasta va continua mai mult de o săptămână, elevii vor fi în dezavantaj. O nouă discuție cu sindicaliștii din Educație va avea loc astăzi, la Guvern, de la ora 15.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de părinți a declarat că susține sindicaliștii din Educație, dar în acealași timp subliniază că greva trebuie să se încheie în această săptămână, astfel încât anul școlar să nu fie afectat și nici desfășurarea Examenelor Naționale.

„Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală pe care trebuie s-o rezolvăm prin dialog. Ea are loc între Guvernul României și reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii în sensul în care știi foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar. Nu considerăm util ca aceasta trebuie să continue în cazul în care examenele trebuie amânate”, a declarat Cristache.

UPDATE 12.52 Liderul USLIP Iaşi: „Continuăm cu un protest de mare amploare. Colegii noştri au o atitudine hotărâtă”

În prezent, în 30 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Iași tot personalul se află în grevă generală, media celor care recurg la această formă de protest fiind de 80%.

Liderul filialei ieșene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) a subliniat marți, 23 mai 2023, că acțiunile de protest vor continua și zilele viitoare la Iași. În context, miercuri, 24 mai 2023, membrii USLIP vor picheta sediul Prefecturii Iaşi. Potrivit sursei citate, 30 de unităţi de învăţământ preuniversitar tot personalul se află în grevă generală, media celor care recurg la această formă de protest fiind de 80%.

  „Continuăm cu un protest de mare amploare la Prefectură, la care vor participa o mare parte dintre angajaţii din sistemul preuniversitar aflat în grevă. Este o nouă acţiune care vine în sprijinul grevei din acest moment, pentru a deveni vizibili nu doar în unităţile şcolare prin greva pe care o facem ci şi din exterior”, a declarat Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.   

UPDATE 12.00 Ciucă, către asociațiile de părinți și elevi: Susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă | SURSE

Premierul României le-a cerut reprezentanților asociațiilor de părinți și de elevi să facă front comun cu Guvernul și să ajute în discuțiile cu sindicatele, pentru a fi oprită greva generală. „Ne afectează pe toți”, a subliniat Ciucă, potrivit unor surse politice.

Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți”, le-a transmis liderul de la Palatul Victoria reprezentanților asociațiilor de părinți și elevi care au venit să discute cu el și cu Marcel Ciolacu, despre greva generală.

UPDATE 11.41 Calendarul Evaluării Naționale la clasa a VI-a a fost modificat

Evaluarea Națională la clasa a VI-a se va desfășura între 30 și 31 mai, potrivit unui anunț al Ministerului Educației privind modificarea calendarului examenului.

Potrivit calendarului inițial, examenul trebuia să se desfășoare astfel: Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023 și Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023.  „Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii)”, a transmis Ministerul Educației.  

UPDATE 10.00 Ciucă: Vom continua dialogul cu sindicatele din Educaţie; problemele nu se rezolvă blocând anul şcolar

Dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua, întrucât pentru coaliţia de guvernare Educaţia rămâne o prioritate naţională, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă, care a subliniat însă că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment fără riscul ieşirii din ţinta de deficit bugetar asumată de ţara noastră.

El a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate sprijinirii sistemului naţional de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora ştiinţifică.

"În momentul de faţă, avem o grevă declanşată la nivelul sindicatelor din învăţământ şi doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie să fie cunoscute şi conştientizate de către fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerul Educaţiei, în echipă la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul Legislativului şi, desigur, reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe, ci că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea se va întâmpla, atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta prin măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării", a afirmat Ciucă.

UPDATE 08.32 Guvernanții au pârghii ca să evite înghețarea anului școlar

Protestele declanșate ieri de profesori riscă să pericliteze buna desfășurare a examenelor de anul acesta. Oficial, negocierile continuă. În caz de nevoie, autoritățile dispun de pârghii necesare pentru a evita înghețarea anului școlar.

În prima zi de grevă generală în Educație, ministerul a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari, cerându-le acestora să nu facă presiuni asupra greviștilor, iar părinții să fie informați că programul școlar nu se va derula ca în mod obișnuit. Totodată, s-a decis ca profesorii care nu participă la protest să-i supravegheze și pe elevii din clasele unde nu predau.

Ministerul Educației nu a avansat până la această oră nicio statistică referitoare la numărul profesorilor care nu iau parte la protest și nici nu a anunțat vreun plan de organizare a examenelor naționale care să-i excludă pe greviști. Oficial, negocierile continuă. De o parte și de alta, protagoniștii conflictului speră – cel puțin la nivel declarativ – ca o astfel de situație-limită să fie evitată. Detalii aici

UPDATE 08.30 Legile Educației, la vot în Senat. Ce amendamente au trecut de Comisie

În plin scandal al grevei generale din învățământ, Senatul - cameră decizională - a supus la vot marți noile proiecte de legi ale Educației – proiectul pentru învățământ preuniversitar, precum și cel pentru învățământ superior.

După ce trec de Senat, actele normative urmează să fie promulgate de președinte. 

Avalanșă de beneficii promise de Deca

Prezentă la dezbaterile din plenul Senatului, ministra Ligia Deca a menționat câteva dintre prevederile legii învățământului preuniversitar. Ea a spus că susţine financiar cadrele didactice care ocupă un post didactic în zonele defavorizate. Aceasta înseamnă o primă echivalentă cu cinci salarii minim brute pe țară. Totodată, ministrul a adăugat că de la bugetul statului va fi decontată naveta personalului din învățământ. În același timp, norma didactică la profesorii cu peste 15 ani de vechime în învățământ și gradul didactic 1 va fi redusă cu două ore fără reducerea salariului. Detalii aici

Profesorii au intrat în a doua zi a grevei

"Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă", au transmis luni membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicală "Alma Mater", scrie Agrepres.

Cele trei federaţii, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au respins duminică "aşa-zisa ofertă a Guvernului României".

"Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Aşa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!", afirmă sindicaliştii.

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură care vizează creşterea veniturilor va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

"Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare", se preciza în comunicatul transmis duminică de Executiv.

În acelaşi context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă "oricând, acum şi imediat" cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor, menţionând că ordonanţă de urgenţă care pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie este finalizată şi va fi pusă în transparenţă publică luni seara sau marţi dimineaţa.

"Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în Anexa 8 şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. (...)", a mai spus ministrul Muncii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că Guvernul Ciucă a alocat pentru Educaţie un buget mai mare cu 2 miliarde de lei în 2022, faţă de cel din 2021, iar cel din 2023 "este cel mai mare buget alocat Educaţiei în ultimii 30 de ani".

În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR, însă liderii coaliţiei au hotărât ca până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială, respectiv să fie finalizat şi proiectul. În perioada 15 iulie - 31 august vor avea loc dezbaterile cu toate sindicatele pe această lege, după care va fi depusă în Parlament la 1 septembrie.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite