Greva în Educație. Noi discuții vor avea loc cu sindicaliștii de la ora 15. Ce spun elevii și părinții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinții și elevii susțin greva profesorilor, dar precizează că dacă aceasta va continua mai mult de o săptămână, elevii vor fi în dezavantaj. O nouă discuție cu sindicaliștii din Educație va avea loc astăzi, la Guvern, de la ora 15.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) a declarat că susține sindicaliștii din Educație, dar în acealași timp subliniază că greva trebuie să se încheie în această săptămână, astfel încât anul școlar să nu fie afectat și nici desfășurarea Examenelor Naționale.

„Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală pe care trebuie s-o rezolvăm prin dialog. Ea are loc între Guvernul României și reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii în sensul în care știi foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar. Nu considerăm util ca aceasta trebuie să continue în cazul în care examenele trebuie amânate”.

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE) susține punctul de vedere al părintelui și accentuează și ea, că, din păcate, în această grevă elevii sunt cei care suferă. „Este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă de la declanșarea procesului am primit de la elevii din teritoriu întrebări care veneau către noi. Ce ne-am dorit este ca toată această situație să se încheie cat mai devreme, ba chiar să să se încheie săptămâna aceasta astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Într-adevăr Consiliul Național al Elevilor susține toate revendicările cu care sindicatele vin pentru că atunci când vorbim despre salarizare corespunzătoare vorbim și despre o calitatea actului didactic în general pentru că vom avea profesor mult mai bine calificat și mult mai bine formați în primul rând”.

Neîncredere în sistem

Iulian Cristache a precizat că a purtat o discuție cu sindicaliștii din Educație înainte de participarea la discuțiile de la Guvern și a transmis că greva a fost declanșată din cauza lipsei de încredere într-un calendar care face referire la legea salarizării începând cu data de 1 ianuarie. „Greva a început tocmai pentru că nu mai există această încredere, lucru pe care l-am transmis și eu domnului premier și trebuia să ne asigurăm că în imediata perioadă de timp va exista o întâlnire cu sindicatele astfel încât să gândim că putem să punem stop unei astfel de greve de amploare”.

Referitor la acest subiect s-a pronunțat și Miruna Croitoru, care a atras atenția că „greva în sine afectează elevii din România pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem”.

Soluție de compromis

Cei doi reprezentanți au transmis că ar fi de acord și ca greva generală să fie stopată pe perioada Examenelor Naționale, dar cred că este doar o rezolvare de compromis. „Trebuie să vedem exact cum rezolvăm problema de la rădăcină și dacă cerințele profesorilor sunt satisfăcute sau nu, cu soluția de compromis suntem de acord pe termen scurt, dar trebuie să se rezolve problema”, a transmis președinta CNE.

În același timp, ei cred că dacă greva va dura 2-3 săptămâni, materia va trebui recuperată. „Este greu să vă răspund. Dacă vorbim de 2-3 zile, nu cred că este necesar, dacă vorbim de 2-3 săptămâni, trebuie discutat de la începutul anului școlar viitor”, a transmis preșdintele FNAP.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite