LIVE TEXT | Grevă generală în învăţământ. Ciucă cere cadrelor didactice să revină la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Educaţie declanşează luni greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem. Protestul va continua până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, iar cei care au semnat pentru declanşarea ei vor renunţa la această formă de protest.

UPDATE 20.45 Ciucă face apel la profesori să revină la catedră „în această perioadă extrem de importantă”

Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educaţiei centrate pe elev, a transmis premierul Nicolae Ciucă, luni, într-un mesaj în care a salutat adoptarea noilor legi ale educaţiei în Parlament şi, totodată, a făcut apel la cadrele didactice să revină la catedră în această perioadă extrem de importantă pentru elevi. Detalii aici

UPDATE 18.01 Crețu: Discrepanţele salariale din educaţie la nivelul UE sunt imense. Greva este un strigăt de ajutor

Eurodeputata Corina Crețu a transmis un mesaj de solidaritate cu angajații din învățâmânt, cerând soluții adecvate cerințelor prezentate de Sindicatele din Învățământ și a subliniat că discrepanțele salariale între cei şase milioane de angajaţi europeni din educaţie sunt imense. Detalii aici

UPDATE 17.25 Mesajul emoționant al unei profesoare: „Dragă sistemule, să știi că nu am să renunț”

O profesoară de limba română din județul Arad a postat pe site-ul de socializare Facebook un filmuleț emoționant despre prima zi de grevă. Melania Olimpia predă la Școala Gimnazială din Vladimirescu.

Mesajul începe cu: „Dragă sistemule, astăzi am fost la datorie, însă nu ca de obicei pentru că mi-au lipsit elevii, mi-au lipsit de la una dintre cele mai importante lecții de viață: Dreptatea. Astăzi am predat într-o sală de clasă goală și asta pentru că am fost nedreptățită de mult prea multe ori. Greva mea de astăzi înseamnă umilință, nepăsarea, dezinteresul, disprețuirea, neputința, blamarea și neajunsurile meseriei mele, dar dragă sistemule să știi că nu am să renunț.... Semnat: un profesor la început de drum”Detalii aici

UPDATE 16.55 Lider, despre profesorii care au intrat la clasă, în prima zi de grevă generală: „Puteau să facă online”

Situația a fost confuză în școli, luni, 22 mai 2023, prima zi de grevă generală. Deși mesajul aproape șablon al dascălilor a fost „școala este deschisă, dar nu putem supraveghea elevii”, au apărut și profesorii care resping greva generală drept soluție.

Prima zi de grevă generală a însemnat o nouă zi liberă pentru majoritatea elevilor, părinții primind mesaje, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, că „școala este deschisă, dar nu putem supraveghea elevii”, odată cu recomandarea ca elevii să rămână acasă. Detalii aici

UPDATE 14:43 Evaluarea Națională la clasa a VI-a nu se va susține în timpul grevei

Elevii de clasa a VI-a nu vor susține Evaluarea Națională având în vedere că profesorii sunt în grevă generală, anunță Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. De asemenea, sindicaliștii din Educație transmit un mesaj ferm Guvernului și accentuează că nu sunt asistați social și că vor un salariu decent.

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor pentru Edupedu.ro. El a mai precizat că nu există șansa ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului oficial.

Potrivit Ministerului Educației, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a trebuie să se desfășoare astfel: Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023 și Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023. Detalii aici

UPDATE 14.12 Patru școli din județul Buzău nu s-au alăturat grevei generale

Dascălii din patru unităţi buzoiene de învăţământ, printre care şi Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu" din municipiul Buzău, au ales ca în plină grevă generală să desfăşoare cursuri cu elevii, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

Potrivit Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, aproximativ 3.800 de dascăli, personal nedidactic şi auxiliar au intrat luni în grevă generală, existând şi persoane care din diferite motive fie s-au alăturat abia astăzi protestului fie au renunţat. Detalii aici

UPDATE 14.08 Greva profesorilor și cât de legal este să se spună părinților să își țină copiii acasă. Inspector școlar: „Niciunde nu scrie”

La o școală de renume din centrul Timișoarei, aproape 90 la sută dintre profesori au intrat de luni dimineața în grevă. La școală au fost doar câțiva elevi. Un elev de clasa a V-a a spus că „diriga” l-a trimis acasă pentru că nu se fac ore.

Într-o zi obișnuită de școală, străzile din jurul Școlii Generale 16 din Timișoara sunt pline de mașini și părinți care își aduc copiii la școală. Luni dimineața, în prima zi de grevă generală a profesorilor, în apropierea școlii era o atmosferă de vacanță. Din când în când, în fața școlii oprea câte o mașină care lăsa câte un elev.

Unul dintre părinți a declarat că în clasa la care învață copilul său mesajul a fost că pot merge la școală doar copiii care sunt înscriși la after school, având program de after school care durează până la ora 13.00. Altor părinți li s-a transmis că se fac doar două ore, cu profesorii care nu sunt în grevă. Mai multe detalii

UPDATE 11.00 Arad: În toate şcolile sunt angajaţi în grevă, dar şi personal care supraveghează copiii

Sindicatele din Educaţie au declanșat, luni 22 mai 2023 greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem. La Arad o parte dintre elevi sunt la școală, însă nu se fac ore.

Sunt și școli la care nu s-a prezentat nici un elev, dar este vorba despre cele mai mici și în general din județ.

„În toate unitățile de invățământ sunt cadre didactice care fac grevă. Sunt și copii care au mers la școală, dar care sunt supraveheați de personalul care nu este în grevă. M-am asigurat ca totul să se desfășoare fără probleme, iar copiii veniți să fie supravegheați”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Arad, Marius Göndör.

UPDATE 10.55 Iaşi: O şcoală din judeţ nu se află în grevă generală; 90% din personal a întrerupt activitatea.Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", în grevă de solidaritate cu preuniversitarii

Doar o singură unitate şcolară din judeţul Iaşi nu se află în grevă generală, a declarat, luni, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Potrivit sursei citate, peste 90 la sută din personalul angajat din învăţământul preuniversitar ieşean a intrat în grevă generală.

"În judeţul Iaşi procesul educativ - instructiv este paralizat. Avem aproape toate unităţile de învăţământ preuniversitar în grevă generală. Doar o singură unitate nu ar fi în grevă. Ea este în mediul rural. Este vorba de şcoala Heleşteni. În rest, în unităţile de învăţământ procentul celor care au intrat în grevă generală variază între 90 şi 100 la sută", a declarat liderul USLIP Iaşi, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, greva va continua şi marţi. Dacă revendicările nu vor fi rezolvate, sindicaliştii din preuniversitar vor să picheteze Instituţia Prefectului.

Acesta a declarat că responsabilitatea pentru declanşarea grevei generale în învăţământul preuniversitar revine guvernării, care trebuie să-şi asume respectarea grilei de salarizare negociată de către reprezentanţii sindicatelor cu cei ai Ministerului Educaţiei.

Sindicaliştii cer totodată ca guvernul să pună în aplicare legea 153/2017 pentru personalul nedidactic şi auxiliar şi indexarea tuturor salariilor cu indicele de inflaţie din ultimii 3 ani.

Totodată,  sindicaliştii din învăţământul universitar s-au solidarizat cu sindicaliştii din învăţământul preuniversitar şi anunţă că au intrat în grevă pentru un interval de două ore.

"Am încercat organizarea unei greve de solidaritate cu acţiunea preuniversitarilor. Mi se pare normal ca măcar noi să fim solidari, mai ales că discuţiile de la nivelul federaţiei aşa au fost. Am informat ITM că în conformitate cu Legea 367 din 2022, care este suficient de ambiguă, între orele 11 şi 13 membrii noştri vor intra în grevă de solidaritate", a declarat Neculai Cătălin Lungu, preşedintele Sindicatului Union din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Acesta a spus că asemeni sindicaliştilor din preuniversitar şi în universitar există nemulţumiri privind grila de salarizare.

"Cei care sunt solidari cu preuniversitarii au următoarele necesităţi: finalizarea Legii salarizării 153 din 2017, care se tărăgănează de trei ani. Ea ar fi trebuit să fie încheiată din 2020. În ceea ce priveşte personalul nedidactic sau personalul didactic auxiliar salariile ar trebui să crească cu cel puţin 7-10%. Revendicarea tuturor, în special a cadrelor didactice, este poziţionarea în viitoarea lege a salarizării într-o grilă corespunzătoare rolului educaţiei", a declarat Neculai Cătălin Lungu.

UPDATE 10.40 Anunțul Ministerului Educației

Ministerul Educației anunță că în urma discuției de ieri cu sindicatele, desfășurată la Palatul Victoria, la care au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a început demersurile, împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

* salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

* acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

* acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

UPDATE 10.30 Ce salarii au profesorii în Germania, Finlanda și Israel

O analiză concentrată pe trei țări, Germania, Finlanda, Israel, despre profesori, salariile lor, statut și rolul de la clasă, a fost realizată de o publicație franceză.

Școlile își angajează singure profesorii

În Germania, meseria de profesor este deosebit de bine văzută. Deficitul de cadre didactice datorat schimbărilor demografice este un alt factor care explică nivelul ridicat al salariilor din această țară. La finalul carierei, salariul poate ajunge la 5.500 de euro brut pe lună. Există însă diferențe semnificative între regiuni, potrivit francetvinfo.fr.

Educația este în responsabilitatea landurilor. Prin urmare, landurile sunt cele care stabilesc conținutul programelor de învățământ și al examenelor, dar și cele care stabilesc nivelul salariilor în funcție de bareme valabile în întreaga regiune. Prin urmare, nu există un echivalent al sistemului național de educație în Germania. Profesorii se adresează direct școlilor în care doresc să lucreze. Directorii de școli sunt cei care organizează interviurile și selectează candidații. Detalii aici

UPDATE 10.28 Lacăt pe ușa Educației. Sindicate: „Fără soluții, greva va fi de lungă durată”

Cheia pentru stoparea grevei generale declanșată luni se află în buzunarul Guvernului, susțin sindicatele. Protestul nu este un moft al liderilor, ci este cerută de peste 70% dintre profesori, este mesajul acestora. Ministerul Educației a schimbat de urgență metodologia Evaluării Naționale.

Noi negocieri au avut loc duminică, la Palatul Victoria, între premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Depiutaților, Marcel Ciolacu, și sindicatele din Educație pentru a detensiona situația din învățământ. Greva generală pe durată nedeterminată care începe astăzi este cea mai mare acțiune de acest fel din ultimii 20 de ani. Momentul este unul prost ales, le-au spus autoritățile sindicaliștilor, pentru că afectează perioada de examene, iar munca elevilor va fi compromisă. Potrivit surselor „Adevărul”, premierul le-a cerut sindicaliștilor să fie raționali și așezați și să se gândească la familiile din România. Detalii aici  

UPDATE 10.20 Proiectele legilor învăţământul preuniversitar şi superior intră luni, pentru vot, în plenului Senatului - for decizional

Proiectele legilor învăţământul preuniversitar şi superior, împreună cu rapoartele comisiei de specialitate, vor intra luni, pentru vot, în plenului Senatului, ca for decizional.

Comisia de învăţământ a Senatului a dat, sâmbătă, raport favorabil cu amendamente admise şi respinse proiectului legii învăţământului preuniversitar.

Reprezentanţii opoziţiei au votat împotrivă.

  Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă un moment istoric. "Suntem într-un moment istoric în care, după 12 ani, avem o nouă lege a educaţiei, a treia în perioada postdecembristă. Ştim cu toţii cât interes există, cât de schimbată a fost legea 1 - care a fost extrem de vizionară la vremea ei - şi cred că este momentul să respectăm cu toţii efortul depus de fiecare dintre noi şi să ne asumăm că acest consens numit cele două legi ale educaţiei va fi sprijinit în procesul de implementare şi pe mai departe", a spus ministrul. Detalii aici  

***

Părinților le este recomandat de către sindicate să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că "nu se va pune lacătul pe şcoli".

"Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală" a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

"Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare", se preciza în comunicat.

În perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu "oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite