Ciucă, către asociațiile de părinți și elevi: Susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României le-a cerut reprezentanților asociațiilor de părinți și de elevi să facă front comun cu Guvernul și să ajute în discuțiile cu sindicatele, pentru a fi oprită greva generală. „Ne afectează pe toți”, a subliniat Ciucă, potrivit unor surse politice.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO gov.ro

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a venit cu un mesaj și pe pagina de Facebook, după discuția cu reprezentanții părinților și cei ai elevilor

Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea.Am repetat că solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale. Revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie”, a precizat Ciucă, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„În plus, ordonanţa cu măsurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanţi şi cei care predau în zone defavorizate vor intra în şedinţa de guvern de vineri. Am făcut apel la cei prezenți astăzi la întâlnirea de la guvern să susțină demersurile noastre pentru a debloca această situație. Reiterez disponibilitatea mea și a întregului aparat guvernamental la dialog, oricât va fi nevoie. Cred în continuare că doar comunicarea susținută și colaborarea sunt căile prin care putem să depășim situația creată”, a completat premierul României.  

---

Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți”, le-a transmis liderul de la Palatul Victoria reprezentanților asociațiilor de părinți și elevi care au venit să discute cu el și cu Marcel Ciolacu, despre greva generală.

Problemele salariale vor fi rezolvate în Legea salarizării unitare. Avem nevoie de încredere”, le-a mai transmis premierul celor prezenți. De asemenea, Ciucă a punctat că Puterea va veni „cu un calendar al rezolvării problemelor salariale”, precizând că „ordonanța cu măsurile pentru profesori” (anexa 8 din legea salarizării, bonusurile pentru debutanți și cei din zonele defavorizate) ar urma să intre vineri în ședința de guvern.

Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate dintrodată. Sa nu uitam că elevul trebuie sa fie prioritatea tuturor”, a mai afirmat Ciucă, potrivit unor surse politice. Premierul i-a întrebat pe cei prezenți cum sunt apărate interesele elevilor, în contextul grevei. „Unde este elevul în revendicările sindicale? Dacă este nevoie, fac oricâte întalniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăși cadrul legal”, ar mai fi spus șeful PNL.

De altfel, după întâlnirea cu aceste asociații, Ciucă și Ciolacu ar urma să aibă o discuție informală cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Apeluri repetate pentru terminarea grevei generale

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, marți, la sediul Guvernului, că va continua dialogul cu sindicatele din Educație, subliniind însă că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment. 

Doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie să fie cunoscute şi conştientizate de către fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerul Educaţiei, în echipă la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul Legislativului şi, desigur, reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe, ci că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea se va întâmpla, atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta prin măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, marți, la Guvern.

Totodată, șeful Executivului român a arătat că bugetul Educației a crescut anul trecut cu 2 miliarde de lei, iar anul acesta cu 6 miliarde de lei. „Au fost fonduri şi sunt fonduri alocate în sistem de prioritate. (...) Sunt două priorităţi la nivel naţional: sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate", a subliniat Ciucă, arătând că problemele din sectorul Educaţiei nu pot fi rezolvate prin blocarea anului şcolar.

„De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociaţia părinţilor, cu asociaţia elevilor şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel şi la liderii de sindicat şi la cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care noi le-am luat", a mai explicat premierul, amintind că legile Educației au fost votate de Parlament și trebuie să producă efecte începând cu anul școlar viitor. 

Asigurarea de bonificații

Nicolae Ciucă a mai arătat că a fost decalat „întreg procesul de elaborare a Legii salarizării prin care se elimină inechităţile şi se aduce învăţământul pe locul care i se cuvine”. Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanţi în învăţământ. (...) Este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă. Am înţeles problemele personalului nedidactic şi auxiliar”, a mai spus Ciucă. 

Premierul a mai susținut că o majorare a cheltuielilor în prezent ar afecta inclusiv fondurile europene, Guvernul având o țintă de deficit care trebuie îndeplinită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite