Legile Educației, la vot în Senat. Ce amendamente au trecut de Comisie

0
Publicat:

În plin scandal al grevei generale din învățământ, Senatul - cameră decizională - a supus la vot marți noile proiecte de legi ale Educației – proiectul pentru învățământ preuniversitar, precum și cel pentru învățământ superior.

Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Senat Foto George Călin
Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Senat Foto George Călin

După ce trec de Senat, actele normative urmează să fie promulgate de președinte. 

Avalanșă de beneficii promise de Deca

Prezentă la dezbaterile din plenul Senatului, ministra Ligia Deca a menționat câteva dintre prevederile legii învățământului preuniversitar. Ea a spus că susţine financiar cadrele didactice care ocupă un post didactic în zonele defavorizate. Aceasta înseamnă o primă echivalentă cu cinci salarii minim brute pe țară. Totodată, ministrul a adăugat că de la bugetul statului va fi decontată naveta personalului din învățământ. În același timp, norma didactică la profesorii cu peste 15 ani de vechime în învățământ și gradul didactic 1 va fi redusă cu două ore fără reducerea salariului.

Ministra a mai precizat că personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii de învăţământ şi inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 ore la 16 ore pe săptămână. De asemenea, înfiinţăm Programul Naţional de Stimulare a Eficienţei Didactice şi un Fond de premiere pentru activitate suplimentară la dispoziţia directorului, în limita a 2% din fondul de salarii, crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi”, a explicat Deca.

Ce amendamente au trecut de Comisia din Senat

Unul dintre amendamente prevede că depășirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă sau clasă se poate face cu aprobarea Ministerului Educației. „În şcolile izolate geografic sau în cele în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, se pot organiza clase simultane, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi”, potrivit unui alt amendament admis. Comisia a admis şi amendamentul prin care decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în şcoală se ia de către profesori, părinţi sau majoritatea elevilor majori.

Costul standard per antepreşcolar/preşcolar/elev se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră şi profil, potrivit proiectului de lege a învățământului preunivesitar. Profesorii pot rămâne titulari la catedre, la cerere, până la vârsta de 70 de ani.

Din proiectul legii învățământului superior a fost eliminat amendamentul prin care universitățile preluau singure sau prin asociere fundații, asociații unități de învățământ preuniversitar, spitale sau farmacii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite