LIVE TEXT Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Subiectele și baremele de corectare la Matematică și Istorie, afișate pe edu.ro
0Examenul de Bacalaureat 2024 sesiunea din toamnă a continuat astăzi cu a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului. Elevii de la Real au susținut proba la Matematică, iar cei de la Uman la Istorie. La nici jumătate de oră de la începerea examenului, subiectele la Matematică, profilul tehnologic, au răsuflat pe Internet. Apoi, au apărut și cele la Istorie. La ora 12.00 examenul s-a încheiat. La ora 15.00, subiectele și baremele au fost afișate pe site-ul Ministerului.
UPDATE 15.00. Subiectele și baremele de corectare la Matematică și Istorie au fost afișate pe site-ul Ministerului Educației.
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Matematică, subiecte și bareme de corectare
Subiectele la Matematică au fost diferite în funcție de profil: Mate-Info, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic.
Subiectele și baremul la Matematică, profil Mate-Info
Subiectele și baremul la Matematică, profil Pedagogic
Subiectele și baremul la Matematică, profil Științele Naturii
Subiectele și baremul la Matematică, profil Tehnologic
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Istorie, subiecte și bareme de corectare
Examenul la Istorie a fost susținut de elevii de la profilul Uman.
UPDATE 12.00. Examenul susținut la proba obligatorie a profilului - Matematică și Istorie - s-a încheiat. Tot astăzi, dar la ora 15.00, pe site-ul Ministerului Educației vor fi publicate subiectele și baremele de corectare.
UPDATE 11.20. Profesorul de Istorie Corneliu Riegler a comentat gradul de dificultate al subiectelor de la Istorie. „Subiecte de dificultate medie. Se ia ușor o notă de 7. În schimb, pentru un 9 sau un 10 elevul trebuie să dețină cunoștințe foarte solide”.
UPDATE 10.50. Profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu a explicat pentru Adevărul gradul de dificultate al subiectelor la Matematică, profilul Tehnologic: „La primul subiect, elevii au avut multe formule de memorat”.
UPDATE 10.40. Au apărut și subiectele la Istorie. Elevii au primit la subiectul trei un eseu despre evoluția politică a României în secolul XX.
UPDATE 9.30. În spațiul online au apărut subiectele la Matematică, profilul tehnologic. Foaia de examen a fost fotografiată cu telefonul mobil. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate oficial la ora 15.00, pe site-ul Ministerului Educației.
UPDATE 9.00. A început examenul. A doua probă scrisă, proba obligatorie a profilului, cea la Matematică pentru elevii de la Real și cea la Istorie pentru elevii de la Uman, a început în toate centrele de examen din țară. Aproape 33.600 de elevi s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului din toamnă - cei mai puțini elevi din ultimii 20 de ani - și care a început în 8 august cu probele de competențe.
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Organizarea probei la Matematică
Examenul va începe la ora 9.00, iar elevii vor putea intra în sălile de clasă până la ora 8.30. Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor. Timpul de redactare se poate prelungi cu maximum două ore numai în cazul candidaților pentru care s-a aprobat această solicitare, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Niciun elev nu va mai ieși din sala de examen având foaia cu subiectele. Aceasta se va preda odată cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei elevi vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare. Elevii nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră.
Ce reguli trebuie să respecte elevii în sala de examen
- Pentru rezolvarea subiectelor, candidații la Bacalaureat 2024 sesiunea din toamnă vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
- Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevilor nu le este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.
- Elevilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
- Pe durata desfășurării probelor toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
În zilele în care sunt programate probe scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8:00 şi 16:00, linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Calendarul următoarelor probe
21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
22 august: Limba și literatura maternă – proba E.b)
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august, conform Ministerului Educației.
La Bacalaureat 2024 sesiunea din toamnă s-au înscris 33.600 de candidați, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani. Din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați provind din promoţiile anterioare.