LIVE TEXT I Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Au fost publicate subiectele și baremele la Română pe edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a avut loc prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă: proba la Limba și literatura română. Subiectele și baremele de corectare au fost afișate pe site-ul Ministerului Educației. 

profesor cu spatele la tablă
Examenul la Limba română durează 180 de minute. Sursa foto: arhivă

UPDATE 15.00. Subiectele și baremele de corectare la examenul scris de Limba și literatura română au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației. 

Ce subiecte au picat la Limba română, profil Real

image
image
image

Baremul de corectare la profilul Real

image
image
image

Ce subiecte au picat la Limba română, profil Uman

image
image
image

Baremul de corectare la profilul Uman

image
image
image

UPDATE. 12.00. S-a încheiat proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00 pe subiecte.edu.ro

UPDATE. 10.30 Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul Național I.L.Caragiale din București a declarat pentru „Adevărul” că poezia nu se numără deloc printre preferințele elevilor, indiferent de profil. Aceștia, în general, preferă textele narative. În ceea ce privește subiectele primite de candidații de la real - Eminescu sau Bacovia - acestea nu sunt grele, însă există diferențe majore între cei doi autori. Eminescu este mult mai accesibil, romantismul fiind mai ușor de tratat în eseu față de simbolism. George Bacovia este un autor destul de dificil, chiar dacă poeziile sale sunt scurte.

UPDATE. 9.45 Nu a trecut nici o oră de când a început examenul, iar subiectele au și apărut pe internet. La subiectul III, profilul real, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia.  

image
image

UPDATE 9.00 A început examenul. Peste 33.000 de elevi susțin astăzi prima probă scrisă a Bacalaureatului de toamnă 2024. Pe parcursul întregii sesiuni, Ministerul Educației a pus la dispoziție un TELVERDE: 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea și desfășurarea examenului.

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 la subiectul III absolvenții au avut de scris un eseu de cel puțin 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici (pentru profilul real) sau de făcut caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc” (profilul uman).

Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Organizarea probei la Limba română

Examenul va începe la ora 9.00, iar elevii vor putea intra în sălile de clasă până la ora 8.30. Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor. Timpul de redactare se poate prelungi, cu maximum două ore, numai în cazul candidaților pentru care s-a aprobat această solicitare, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Niciun elev nu va mai ieși din sala de examen având foaia cu subiectele. Aceasta se va preda odată cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei elevi vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare. Elevii nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră. 

Programa la Limba română. Ce autori trebuie să cunoască elevii

Elevii au avut de studiat autorii: Mihai Eminescu, Ion Creangă, IL Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. 

Bacalaureat 2024. Reguli în sala de examen

  • Este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genți sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun aceste reguli nu vor putea intra în sala de examen. 
  • Sunt interzise sursele de informare și inspirație ascunse în haine sau încălțăminte ori penare, telefoanele mobile sau căștile.
  • Este interzisă comunicarea între candidați, în timpul examenului.
  • Orice tentativă de fraudare a examenului se va solda cu eliminarea automată din probe. 

Cum se corectează lucrările la Bac 2024, sesiunea de toamnă

Elevii  vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către profesorii evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde sa susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.

Cum se calculează nota finală

Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mică sau egală cu un punct. 

În cazul în care sunt diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor. După finalizarea recorectării lucrărilor, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii.

Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Calendarul următoarelor probe

20 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)

21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

22 august:: Limba și literatura maternă – proba E.b)

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august, conform Ministerului Educației.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite