Cât de greu a fost BAC-ul de toamnă 2024 la Limba română. Profesor: „Elevii ar putea cădea într-o mare capcană”
0Bacalaureat 2024, sesiunea toamnă. La Limba română, elevii de la real au trebuit să scrie un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic. Ei au avut de ales între Mihai Eminescu și George Bacovia. „Poezia nu este la îndemâna tuturor”, a declarat pentru Adevărul profesoara de Limba română Ruxandra Achim.

În general, poezia nu se numără printre preferințele elevilor. „Când vine vorba despre totpul preferințelor pe care elevii le au pentru subievtele de bacalaureat, poezia se situează pe ultimul loc. În schimb, le convin de minune subiectele care se bazează pe texte narative. Poezia este mai greu de abordat. Necesită explicații suplimentare în zona stilistică, unde elevii nu sunt foarte receptivi. Poezia displace pentru că de multe ori este abstractă” a explicat profesoara.
„Subiectul al treilea înseamnă particularitățile unui text poetic studiat apărținându-i lui Eminescu sau Bacovia. Deci, s-au putut orienta către oricare dintre textele din programă” a comentat pentru „Adevărul” profesoara Ruxandra Achim. „Luceafărul, Scrisoarea I, Floarea Albastră, Glosă, Odă în Metru Antic, sunt textele care se studiază în general în cei patru ani de liceu, iar la George Bacovia se merge în mod canonic pe poezia Plumb, dar au libertatea de a face și alte texte, adică se mai studiază Lacustre, se mai studiază Amurg violet, se mai studiază Decor, adică sunt mai multe posibilități”, a precizat dascălul.
Eminescu, mai accesibil decât Bacovia. „Elevii probabil că au preferat romantismul”
Ruxandra Achim consideră că opera lui Mihai Eminescu este mult mai accesibilă elevilor decât simbolismul lui Bacovia. „Cred că mulți dintre elevi au ales poezia lui Eminescu. Textele sunt mai ușor de abordat, elevul poate să redacteze acel eseu de 400 de cuvinte fără prea mari probleme. Romantismul vine cu o nuanțare vizibilă a temelor, a sentimentelor, în timp ce simbolismul este mult mai abstract. Elevii înțeleg destul de greu raportul acesta dintre simbolul care poartă o anumită stare, un anumit sentiment. La romantici,în schimb, sentimentele sunt mult mai evidente, mult mai ușor de urmărit. La simboliști, pentru că deja cu ei se intră în poezia modernă, lucrurile sunt mult mai sofisticate”.
Bacalaureat 2024, sesiunea toamnă. Capcane la Limba română
În ceea ce privește opera lui George Bacovia, lucrurile se complică. „Textele sale sunt foarte scurte, spre deosebire de cele ale lui Mihai Eminescu. Iar asta îi face pe mulți elevi să cadă într-o capcană: și anume aceea a repetiției. Copiii au tendința de a repeta ideile sub o altă formă, de a spune același lucru cu alte cuvinte.
Pe de altă parte, Eminescu se studiază în clasele a X-a și a XI-a. Bacovia se face în clasa a XII-a. Deci, este mai proaspăt în memoria copiilor. „Este posibil ca unii elevi să cunoască mai bine stilul Bacovia, să le vină mai la îndemână acest autor tocmai pentru că a fost studiat în ultimul an de liceu. Iar capcanele să le poată evita ușor”.
Subiectul al doilea, cel mai ușor
Scopul subiectului al doilea este acela de a verifica abilitatea elevului de a utiliza anumite concepte specifice studiului literaturii pe un text literar la prima vedere. „Este subiectul care are cel mai mic punctaj,doar 10 puncte din 100 și are o limită minimă de 50 de cuvinte. Adică aici, practic, nu trebuie să insiste pe o analiză foarte nuanțată. Prezentarea perspectivei narative înseamnă să identifice caracterul subiectiv sau obiectiv al narațiunii, să ofere niște exemple și să identifice două, trei particularități tot așa ilustrate prin text. Deci nu e un subiect care să-i solicite foarte tare. Sigur, se pot ajuta de faptul că ei au studiat Rebreanu și atunci sunt cumva antrenați în zona aceasta a obiectivității narative pe care o utilizează Rebreanu”, a mai comentat dascălul dificultatea subiectelor la Limba română.
Concluzia? La această sesiune a examenului s-ar putea ca poezia să le dea ceva de furcă, însă opera lui Eminescu ar putea fi salvatoare pentru cei mai mulți dintre elevi. Vorbim despre o operă vastă, prin care elevii au trecut pe parcursul a doi ani de studiu, un autor plăcut, accesibil, mult mai ușor decât Bacovia.