Guvernul a prelungit programul de distribuire a fructelor în şcoli şi începe unul de promovare a alimentaţiei sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi fructe în şcoli şi în anul şcolar 2016-2017, Guvernul hotărând totodată ca elevii să meargă în vizite la ferme sau staţiuni de cercetare pomicole şi legumicole în vederea promovării alimentaţiei sănătoase pentru copii, în cadrul unui program finanţat din fonduri naţionale şi europene.

Valoarea totală a programului este de aproximativ 66 de milioane de lei. În anul şcolar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleaşi valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de şcolarizare. ”Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, prin APIA, alături de consiliile judeţene. Astfel, în anul şcolar 2016-2017 vor fi acordate gratuit mere pentru o perioadă de 88 de zile de şcolarizare. Conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei beneficiază de această facilitate 1.760.000 de elevi din clasele pregătitoare şi I-VIII din învăţământul public şi privat autorizat şi acreditat”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, precizând, totodată, că Executivul analizează şi extinderea programului pentru preşcolari.

Actul normativ adoptat miercuri stabileşte tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuţie, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuţiei de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2016-2017.

Întrebat dacă cele 88 de zile de şcolarizare se referă la anul calendaristic 2016 sau la întregul an şcolar 2016-2017, Liviu Iolu a spus că va reveni ulterior cu precizări din partea Ministerului Educaţiei.

Hotărârea mai stabileşte şi unele măsuri adiacente distribuţiei de mere, care susţin încurajarea alimentaţiei sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice.

Guvernul informează că fondurile UE alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile. Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009-2010, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, cu modificările şi completările ulterioare.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri