Grevă generală în învăţământ: la Arad există conflict de muncă în toate școlile, însă elevii vor fi supravegheați

0
Publicat:

Sindicatele din Educaţie au declanșat, luni 22 mai 2023 greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem. La Arad o parte dintre elevi sunt la școală, însă nu se fac ore.

Unele clase sunt goale FOTO arhivă Adevărul
Unele clase sunt goale FOTO arhivă Adevărul

Sunt și școli la care nu s-a prezentat nici un elev, dar este vorba despre cele mai mici și în general din județ.

„În toate unitățile de invățământ sunt cadre didactice care fac grevă. Sunt și copii care au mers la școală, dar care sunt supraveheați de personalul care nu este în grevă. M-am asigurat ca totul să se desfășoare fără probleme, iar copiii veniți să fie supravegheați”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Arad, Marius Göndör.

Protestul va continua până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, iar cei care au semnat pentru declanșarea ei vor renunţa la această formă de protest.

Părinții au fost anunțați de vineri că la nivelul sistemului de învățământ din România va fi declanșată greva generală începând de luni, 22 mai 2023. Sunt școli unde 90 la sută din personal va fi în grevă, iar dacă mergeau toți copiii la școală nu avea cine să îi supravegheze, așa că a rămas ca părinții să decidă dacă îi trimit sau nu la școală.

85 % în grevă

În toate școlile din județul Arad avem organizații sindicale, fac parte din Sindicatul Democratic Învățământ Arad și în toate există conflic de muncă, iar ca procent suntem în jur de 85%”, a declarat Dănuț Ienășescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământul arădean. 

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului. 

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare", se preciza în comunicat.

În perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu "oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume".

Elevii vor fi supravegheați dacă merg la școală

Un element interesant este acela că în fiecare există angajaţi care nu au aderat la protest şi care îi supraveghează pe copiii care s-au prezentat luni la unităţile de învăţământ, susţin reprezentaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad.

Inspectorul şcolar general, Marius Gondor, a declarat că luni dimineaţă a primit confirmare din toate unităţile de învăţământ că acolo unde copiii au mers la cursuri ei sunt supravegheaţi.

„În toate unităţile de învăţământ sunt colegi care sunt în grevă, însă eu m-am asigurat că în toate aceste unităţi din judeţul Arad copiii care au venit la şcoală sunt supravegheaţi de personal care nu este în grevă. Sunt şcoli în s-a adaptat orarul, unde sunt comasate clasele, într-o clasă poate au venit cinci-şase copii şi s-au alăturat copiilor din altă clasă şi se desfăşoară activităţi. Evident, acolo unde numărul de angajaţi aflaţi în grevă este mare, nu se mai merge pe orar, ci doar sunt supravegheaţi copiii şi se fac alte activităţi”, a declarat Marius Gondor.

Liderii Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, din care fac parte angajaţii care au aderat la greva generală, spun că deocamdată nu au primit informaţii din şcoli cu privire la modul în care se desfăşoară protestul.

În judeţul Arad există aproximativ 6.000 de angajaţi în sistemul de educaţie, din care 90% sunt membri ai SDI.

Conform ISJ, în judeţ sunt 437 de şcoli şi grădiniţe, care au peste 60.000 de elevi şi preşcolari.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite