Ghidul admiterii la liceu 2023 a fost publicat. Ce sfaturi oferă Ministerul Educației

0
Publicat:

Ghidul privind admiterea la liceu 2023 a fost publicat marți de Ministerul Educației. Absolevnții de clasa a VIII-a trebuie să completeze fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 6-7 și 10-17 iulie, potrivit calendarului oficial.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Rezultatele finale la examenul de Evaluare Națională 2023 au fost publicate marți. Peste 76% dintre elevi au obținut note peste 5.

Sfaturile Ministerului Educației

Instituția sfătuiește elevii să realizeze o listă cu specializările pe care le dorește și cu codurile aferente acestora. De asemenea, este important să se verifice ultimele medii de intrare la liceu din anii școlari trecuți, dar și poziția pe care o ocupă fiecare elev în ierarhia județului/Municipiului București. „Verficarea este una orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile”, se precizează în ghid.

Odată identificate liceele și specializările pe care le dorești, crează-ți o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor tale, în ordinea preferințelor – de la cea mai dorită, la cea mai puțin dorită. Asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie.

Cum se completează fișa de înscriere

Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. „Completează cât mai multe opțiuni – calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele”, se mai precizează în ghid.

Elevul candidează în alt județ

Ministerul precizează că elevii pot opta pentru un singur județ. Completarea opțiunilor se poate face la școala pe care a absolvit-o acesta sau la Centrul special de admitere din județul în care vrea să fie admis.

„Codurile se preiau din broșura județului în care vrei să fii repartizat. După admitere, vei depune dosarul la liceul în care ai fost admis”, mai arată ghidul.

Ce urmează după repartizarea computerizată

Între 20 și 25 iulie elevii vor depune dosarul la școala la care au fost repartizați

„Urmărește canalele de informare ale liceului în care ai fost admis, pentru programul înscrierilor!”, mai precizează Ministerul Educației.

Situații sepciale după repartizare

Între 26 și 28 iulie, se soluționează cazurile speciale.

Ghidul precizează că poate fi vorba de: situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea, candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, candidați repartizați, dar care nu și-au depus dosarul de înscriere la liceul unde au fost repartizați etc.

„Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți, să păstrezi specializarea și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni”, se arată în ghid.

Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, pentru a avea informații despre modalitatea de depunere a cererilor pentru această etapă și pentru a ști care sunt documentele necesare.

A doua etapă de înscriere

Dacă au fost respectați toți pașii anteriori și, totuși, un elev nu a fost înscris, acesta poate participa la a doua etapă de admitere.

Calendar a II-a etapă admitere liceu 2023

Pe 28 iulie se vor afișa locurile libere rămase la sfârșitul primei etape.

Între 7 și 9 august va avea loc înscrierea candidaților.

În 10-11 august va avea loc repartizarea candidaților, la nivel de Comisie județeană de admitere/a municipiului București.

„Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratului școlar din județul tău, pentru a afla, în timp util, informații cu privire la desfășurarea probelor de aptitudini sau a celor de verificare a competențelor la o limbă modernă”, mai arată ghidul.

Calendar admitere liceu 2023

- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

6-7 și 10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fisele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginţii claselor a VIII-a. Este important ca aceste opțiuni să fie completate cu atenție, deoarece orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită. De asemenea, absolvenții care doresc să participe la admiterea în alt județ trebuie să depună/transmită fisele conform procedurii stabilite.

- 6-7 și 10-14 iulie 2023: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor erori în baza de date computerizată și listarea fiselor corectate. Aceste operațiuni se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

- 17 iulie 2023: Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București. În aceeași zi se face transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul Național de Admitere prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

- 18 iulie 2023: Corectarea erorilor și confirmarea finalizării modificărilor în aplicația informatică centralizată.

- 19 iulie 2023: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023.

- 19 iulie 2023: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal din județ/municipiul București.

- 20-25 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

- 25 iulie 2023: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admişi în această etapă de admitere.

- 26-28 iulie 2023: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ghid admitere

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite