Gafă la Evaluarea Naţională. Proba la Limba maternă, la limita ilegalităţii: subiectul dat la examen a fost rezerva din 2015. „Trebuie reluată proba”

0
0

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut astăzi proba la limba maternă în limba germană au avut de rezolvat un subiect care deja exista pe site-ul Ministerului Educaţiei, fiind rezerva de anul trecut. Profesorii consideră situaţia ilegală şi le cer responsabililor de gafă să demisioneze. Totodată dascălii susţin că examenul trebuie reluat, mai ales că unii dintre copii au şi sesizat profesorii supraveghetori de gafa comisă.

UPDATE: Secretarul de stat fin cadrul Ministerului Educaţiei, Monica Cristina Anisie, declară că nu va fi nimeni demis întrucât nu s-a întâmplat nimic grav.

 „Nu este nicio problemă. A fost extrasă o variantă din 10 variante. Nu ştiam ce variantă va fi extrasă. Este firesc ca unele dintre subiecte să se repete. Nu avem de unde să construim altele şi altele,  sunt epuizabile. Scopul nostru este să venim în sprijinul elevilor. Publicăm în fiecare an variante, tocmai pentru ca elevii să lucreze şi să ştie la ce să se aştepte, să aibă nişte repere. Nu este vorba de nicio demitere. Cunoşteam faptul că există posibilitatea ca unele dintre variante să se repete”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Monica Cristina Anisie.

UPDATE: Candidaţii de la Evaluarea Naţională care au susţinut marţi proba scrisă la Limba şi literatura germană au avut surpriza de a avea de rezolvat subiectul de rezervă de anul trecut. Potrivit profesorilor, unii dintre elevi chiar au atras atenţia asupra gafei, în schimb nimeni nu a luat atitudine.

„Cei mai mulţi dintre elevi au rezolvat subiectul cu pricina, pentru că era public pe site-ul Ministerului de anul trecut. Ce s-a întâmplat astăzi este mai mult decât o gafă, este la marginea infracţiunii. Examenul trebuie repetat”, a declarat pentru „Adevărul” un profesor de germană. 

Mai mult decât atât, se pare că elevii de la Colegiul Goethe ar fi atras atenţia directorului instituţiei, Maria Weber, în schimb aceasta nu a luat act de sesizarea copiilor.

O parte dintre absolvenţii clasei a VIII-a au susţinut, marţi, proba la una dintre cele şapte limbi ale minorităţilor din ţara noastră: maghiară, germană, italiană, rromani, sârbă, slovacă sau ucraineană.

En Germana Materna 2016 Var 01 LGE

Subiectul de rezervă de la proba de Limba şi literatura maternă a Evaluării Naţionale din 2015

Peste 153.000 de elevi au dat proba la Limba Română 

Luni, 27 iunie, peste 153.000 de elevi au susţinut proba la Limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei. 

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, iar supravegherea copiilor este asigurată, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.

Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă. „Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă”, anunţă oficialii Ministerului Educaţiei.

În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Fără ghiozdane în sălile de examen

Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete . De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate sau ciorne sau care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică  va fi disponibilă zilnic, între orele 8-17. De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de email examene@edu.gov.ro”, arată oficialii Ministerului Educaţiei.

Calendar Evaluarea Naţională 2016

28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă

29 iunie 2016 – Matematică

1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00

2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

   

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite