Funeriu: „Fac un apel către Guvern şi îl somez să plătească banii de navetă elevilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata sumelor pentru naveta elevilor, promisă de ministrul Educaţiei
Plata sumelor pentru naveta elevilor, promisă de ministrul Educaţiei

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a "somat" Guvernul, joi, la Miercurea Ciuc, să plătească banii pentru naveta elevilor, atenţionând că, în caz contrar, consecinţa va fi creşterea abandonului şcolar.

Daniel Funeriu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, că Guvernul a acoperit naveta elevilor chiar şi "în cumplitul an 2010 al crizei" şi a atenţionat că neachitarea cheltuielilor de transport ale acestora va spori abandonul şcolar în judeţele mai sărace, cum este şi Harghita.

"Aş vrea să fac un apel de aici, dintr-o zonă care, din păcate, nu este foarte bogată, să fac un apel către Guvern şi să îl somez să plătească banii de navetă elevilor. Foarte mulţi copii nu mai merg la şcoală, pentru că Guvernul nu le asigură banii pentru navetă. Nici în cumplitul an 2010, al crizei, Guvernul nu s-a atins de banii de navetă ai elevilor. Consecinţele faptului că Guvernul nu mai dă banii de navetă elevilor care să le acopere toate costurile de transport sunt clare - abandon şcolar pentru foarte mulţi copii".

Funeriu a mai spus că Executivul ar trebui "să facă bine" să le deconteze naveta elevilor, în loc să "vorbească şi să se ocupe cu tot felul de federalizări, care de fapt sunt nişte baronizări ale ţării".

Sute de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au protestat, la mijlocul lunii septembrie, formând lanţuri vii în faţa unităţilor de învăţământ şi solicitând Ministerului Educaţiei decontarea banilor pentru plata navetei.

În urmă cu câteva luni, elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au organizat acţiuni de protest cerând decontarea banilor pentru abonamentele de navetă.


Transportul la şcoală a devenit un lux pentru elevii care nu au bani de navetă

Elevilor navetişti din judeţul Vâlcea li s-a decontat decât 20 % din contravaloarea abonamentelor sau biletelor de transport pentru anul şcolar 2012-2013. Conducerea Inspectoratului Şcolar nu ştie când va plăti diferenţa de bani.

VIDEO Ministrul Educaţiei: „Sper ca restanţele către elevii navetişti să fie achitate până la sfârşitul anului”

Prezent în acest weekend, la Buzău, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că restanţele la plata abonamentelor pentru elevii care fac naveta ar putea fi achitate până la sfârşitul anului. El a mai precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care firmele de transport să reducă preţurile, după ce le-au scumpit exagerat.

Ministerul Educaţiei susţine plafonarea abonamentelor pentru elevii navetişti în funcţie de distanţa parcursă

Ministerul Educaţiei Naţionale salută şi susţine propunerea Ministerului de Finanţe de plafonare a valorii abonamentelor decontate pentru elevii navetişti la cel mult 26 de lei/lună pentru distanţa de 3 km, respectiv la maximum 120 lei/lună pentru distanţa de 50 kilometri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite