EXCLUSIV Ministrul Educaţiei vrea simulări la Bac începând din clasa a XI-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Remus Pricopie vrea ca tinerii să ia contact cu rigorile examenului de Bac încă din clasa a XI-a
Ministrul Remus Pricopie vrea ca tinerii să ia contact cu rigorile examenului de Bac încă din clasa a XI-a

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca, de anul viitor, simulările pentru examenul de Bacalaureat  să înceapă chiar din clasa a XI-a, în luna mai, pentru a creşte nivelul de pregătire a elevilor care vor da Bac-ul în 2015.

„Având în vedere experienţa simulărilor pentru Bacalaureat din acest an, dar şi rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate la examenul propriu-zis din anii trecuţi, voi propune ca, din 2014, simulările să fie introduse şi la clasa a XI-a“, susţine ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

În acest sens, adaugă acesta, va lansa „foarte curând“ în dezbatere publică două noutăţi:

  • Simulările vor avea loc atât la clasa a XII-a, în luna martie, cât şi la clasa a XI-a, în luna mai. „Practic, elevii care vor susţine examenul de Bacalaureat în 2015 vor trece prin două etape de simulări. În acest fel, se pot lua din timp măsuri pentru corectarea deficienţelor. În plus, elevii se vor obişnui cu rigorile examenului şi se vor mobiliza ceva mai devreme“, explică Pricopie.
  • Simulările vor fi organizate după un model centralizat, exact în aceleaşi condiţii în care se dau şi examenele. „Astfel, putem avea o analiză mai bună a datelor, elevii vor fi 100% într-o situaţie de examen, iar evaluarea va fi unitară, la nivel naţional, nu fragmentată pe fiecare judeţ“, a mai spus ministrul.


  Oficialul a postat încă de luni dimineaţă un comentariu pe pagina sa de Facebook, menţionând că „anul viitor simulările examenelor de Bacalaureat vor fi organizate după un model centralizat“. Şi a continuat cu o declaraţie făcută la TV.

Cred că greşeala de anul acesta a fost că simulările au fost organizate descentralizat şi lăsate la latitudinea inspectoratelor şcolare. Am anunţat că în anul următor vom avea examene de simulare, iar subiectele vor fi extrase din baza de date şi astfel elevii vor fi 100% într-o situaţie de examen”, a declarat ministrul Remus Pricopie în cadrul unei emisiuni la B1 TV.

Ce spun inspectorii şcolari

Nu de aceeaşi părere sunt însă inspectorii şcolari din ţară, care nu s-au declarat la fel de convinşi de oportunitatea introducerii acestor testări cu un an înainte de examenul de Bacalaureat.

Şeful Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, spune că ideea începerii simulărilor pentru Bac încă din clasa a XI-a nu rezolvă neapărat problema rezultatelor slabe ale elevilor.

„Orice profesor care se respectă trebuie să se asigure că tezele de la clasă se dau serios şi verifică corect elevii. Două simulări în clasa a XII-a sunt suficiente. Problema este seriozitatea de la clasă, acolo unde se învaţă materia şi acolo trebuie lucrat“, a explicat inspectorul şcolar general din Bucureşti pentru adevarul.ro.

Victor Toma, inspectorul şcolar general de la Prahova, este de părere că „este bine să-i obişnuim pe copii cu atmosfera de examen“, însă, adaugă acesta „în clasa a XI-a nu au parcurs încă toată materia, iar la istorie, spre exemplu, se dă tocmai din materia de clasa a XII-a“. 

Ar fi o idee bună în sensul că aflăm din timp la unele materii, precum matematica, nivelul elevilor şi, desigur, putem interveni din timp“, a mai spus Toma pentru adevarul.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite