De la anul se introduc manuale digitale la clasa I, evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a şi simulare la BAC la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că de la anul, elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi evaluaţi pentru ca să se ştie din timp nivelul lor de pregătire, înainte de Evaluarea Naţională.   FOTO: Facebook
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că de la anul, elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi evaluaţi pentru ca să se ştie din timp nivelul lor de pregătire, înainte de Evaluarea Naţională.   FOTO: Facebook

Simularea de la Bacalaureat va fi organizată de Ministerul Educaţiei cu subiecte unice la nivel naţional începând de la anul, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie la emisiunea "După 20 de ani", de la PRO TV.

"Opţiunea pe care eu o voi propune începând de anul şcolar următor este ca simulările să se facă exact în aceleaşi condiţii în care au loc şi examenele naţionale. Consiliul Naţional de Evaluare să gestioneze aceste simulări astfel încât să avem o situaţie exactă", a declarat Pricopie.

Decizia a fost făcută în urma rezultatelor dezastruoase de la ultimele examene naţionale cât şi de la primele simulări de anul acesta.

Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

De asemenea, ministrul Educaţiei a mai anunţat că tot de la anul va introduce evaluările la clasele A II-a, a IV-a şi a VI-a, întocmai cum este prevăzut în legea Educaţiei din 2011.

"Atunci când vii cu evaluarea de la clasa a VIII-a, copilul a trecut deja prin trei filtre de evaluare. Eu cred că aceste evaluări nu trebuie să fie luate în calcul la notă. Subiectele vor fi subiecte standard, aşa cum se dau peste pot în lume", a spus Pricopie.

Clasa pregătitoare

Pricopie a mai declarat că cei care au fost mai reticenţi faţă de clasa pregătitoare au fost directorii de şcoală, în timp ce 92% din părinţi au fost mulţumiţi, iar învăţătorii apreciază modul în care s-a desfăşurat orele. "Desfiinţarea clasei pregătitoare era mai scumpă decât dacă am fi mers înainte. Guvernul a hotărât să facem în continuare clasa pregătitoare", a spus Pricopie.

Fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, a declarat pentru adevărul.ro că "rostirea acestei fraze denotă o viziune defectă asupra învăţământului. O pot accepta de la un contabil, dar nu de la un ministru. Eliminarea clasei pregătitoare ar însemna pierderea unui proces educativ care, în timp, s-ar cifra la zeci de miliarde de euro. Cum calculezi preţul lăsării pe dinafară a 40.000 de copii anual, în România?".

Manuale digitale, valabile de la anul

Pricopie a mai anunţat că, de la anul, copiii vor avea toate manualele şcolare în format digital pe site-ul manuale.edu.ro. "Este o obligaţie să introducem aceste manuale digitale. Începem cu clasa I din toamnă", a spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, el a mai anunţat că există posibilitatea ca de anul viitor să se împartă Abecedarul în două părţi. "Nu e exclus ca pentru anul viitor manualele să fie împărţite în două volume".

Tăierea fondurilor din cercetare

Referitor la scandalul stârnit atunci când s-a anunţat că se vor tăia cu peste jumătate fondurile din cadrul programului de cercetare IDEI, Pricopie a declarat că a fost de aşteptat o reacţia de nemulţumire a cercetătorilor.

"S-a tăiat numai de la programul IDEI. Acest proiect a fost supradimensionat iar rata de succes a fost de peste 70 %", a spus ministrul Educaţiei. Tocmai rata ridicată de succes a creat problemele de finanţare, întrucât a depăşit cu mult bugetul prevăzut.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite