Evaluarea Naţională 2022: Creşte rata de promovare după contestaţii. Încă 16 medii de 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Rezultatele vor fi accesubile şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, începând cu ora 10.30. Până la 1 iulie va fi accesibilă ierarhia mediilor pe judeţe.

UPDATE: Stelian Ion, secretar de stat în Ministerul Educaşiei: Îi sfătuiesc pe elevi şi pe părinţi ca, mâine, după afişarea ierarhiei notelor, să fie atenţi la completarea opţiunilor de admitere la liceu. ”Contează mai puţin nota ca valoare absolută, contează mai mult poziţia în ierahie. Cu cât această poziţie în ierarhie este mai jod, cu atât opţiunile trebuie să fie mai multe pentru a asigura o repartizare la liceul şi la profilul dorit”. 

UPDATE: Ministrul Cîmpeanu susţine că mecanismul de acordare al burselor elevilor se va schimba, urmând ca acestea să fie suportate din bugetul de stat şi nu din bugetele locale. Oficialul a spus că are în vedere ca bursa socială să nu fie mai mică de 250 de lei pe lună, acesta fiind un pilon al schimbării sistemului. Ceilalţi piloni sunt: masa caldă în şcoli, programul naţional de reducere a abandonului şcolar şi transportul. 

Birsele de excelenţă ar urma să crească la 500 de lei pe lună. 

UPDATE: Rezultatele finale vor fi diponibile pe site-ul ministerului, începând cu ora 10.30. 

UPDATE: Record de contestaţii: ministrul anunţă 21.854 contestaţii, dintre care 13.324 la Limba Română, 8.265 la Matematică şi 265 la Limba Maternă. Practic, 7,12% din totalul lucrărilor au fost contestate. Au fost 7 situaţii în care la contestaţii mediile au fost schimbate cu mai mult de 2 puncte, a mai spus ministrul.

Rata mediilor mai mari sau egale cu 5 a crescut la 82,4%, cu 0,1% faţă de cea anterioară. 

122.301 de elevi au medii peste 5. 

Totodată, a crescut şi numărul mediilor de 10, cu 16 mai multe decât cele anunţate înainte de contestaţii. 

Adresa la care pot fi accesate rezultatele este evaluare.edu.ro. Înaintea soluţionării contestaţiilor, peste 82% din absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională 2022 au luat medii peste 5. 

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală de la EN – 80% - şi media anilor de gimnaziu - 20%. 

Între 4 şi 11 iulie va avea loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi. Reprezentanţii ministerului atrag atenţia că orice opţiune greşită poate duce la o repartizare nedorită! 

Pe 14 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2022 – 2023. Simultan, vor fi afişate la şcolile gimnaziale lista cu locurile la liceu rămase neocupate.

Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi va avea loc în perioada 15 – 20 iulie.

Ştire în curs de actualizare. 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite