Evaluare Națională 2024. Capcane posibile la gramatică explicate de o profesoară de Limba română VIDEO

0
Publicat:

Examenul de Evaluare Națională 2024 începe marți, 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română.  Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a postat pe contul său de Youtube un video despre cele mai frecvente greșeli pe care le fac elevii la gramatică, la examenul de Evaluare Națională 2024.

Cristina Tunegaru ține o lecție online
Prof. Cristina Tunegariu explică cum trebuie tratate subiectele la gramatică. Sursa: youtube

Evaluare Națională 2024, capcane gramatică 

Profesoara recomandă elevilor atenție sportită la fonetică, mai ales la regulile care au în vedere grupurile ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi. Atenție la hiat, diftong și triftong, dar și cratimă. De asemenea, elevii trebuie să fie atenți la despărțirea în silabe, precum și la elemente de vocabular.

Dascălul prezintă și câteva capcane care țin de morfologie și sintaxă insistând pe chestiuni care îi pot pune pe candidați în dificultate. 

Cuvintele compuse, spune profesoara, dau uneori mari bătăi de cap, la fel și omonimele (cuvinte cu aceeași formă, dar sensuri diferite). 

O altă greșeală frecventă pe care o fac elevii la examenul de Evaluare Națională se referă la partea de morfologie. Candidații trebuie să fie foarte atenți la prepozițiile în acuzativ, dativ și genitiv, la pronume, la verb și timpurile verbului, propoziții subordonate, nume predicativ, propoziția exclamativă.  

Copiii pot face greșeli de exprimare, dezacorduri, acordul încrucișat, utilizarea adverbului decât. 

Evaluare Națională 2024. Ce trebuie să știe elevii la gramatică

Elevii trebuie să aibă noțiuni despre enunț, frază, constructii sintactice, predicat, subiect, complement, verb, prepoziție, substantive, pronume, adjective și gradele lor de comparație, adverbe, numeral, interjecție. De asemenea, candidațiii trebuie să stăpânească noțiuni de ortoepie și ortografie, vocabular, varietate stilistică. 

Evaluare Națională 2024. Calendarul probelor

  • 25 iunie 2024 Limba și literatura română — proba scrisă;
  • 27 iunie 2024 Matematică — proba scrisă;
  • 28 iunie 2024 Limba și literatura maternă — proba scrisă;
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00)  Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
  • 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Examenul de Evaluare Națională 2024, proba la Limba și literatura română, începe la ora 9.00. Elevii pot intra în centrele de examen între orele 8.00 -8.30. Candidații vor avea asupra lor cartea de identitate și un pix cu mină sau cerneală albastră. Elevii nu au voie să introducă în sala de examen nici un alt obiect care i-ar ajuta să se inspire în rezolvarea lucrării. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite