Diplomele româneşti vor fi recunoscute automat în Franţa şi viceversa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul semnat joi de ministrul Ecaterina Andronescu va elimina birocraţia prin care au trecut studenţii pentru a obţine recunoaşterea studiilor în sau din Franţa                                           FOTO: Mediafax
Tratatul semnat joi de ministrul Ecaterina Andronescu va elimina birocraţia prin care au trecut studenţii pentru a obţine recunoaşterea studiilor în sau din Franţa                                           FOTO: Mediafax

Diplomele emise de universităţile acreditate din România vor fi recunoscute automat în Franţa şi invers, în baza tratatului semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, după ratificarea lui de Parlamentul României, cel mai probabil până la sfârşitul anului.

Românii care au studiat în Franţa vor avea diplomele recunoscute automat în România, aşa cum diplomele româneşti emise de universităţi acreditate vor fi recunoscute în cazul celor care se vor duce la cursuri în Franţa, potrivit unui tratat semnat joi, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, relatează Mediafax. 

”Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educaţiei.

Mai puţină bătaie de cap pentru studenţi

Andronescu a mai spus că, prin acest tratat, recunoaşterea diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord, ceea ce va diminua din birocraţia necesară înscrierii la cursuri aici sau în Franţa.

”Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Acord similar cu Italia

Andronescu a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta. ”Cred că mai avem un tratat similar cu Italia”, a mai spus ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi. În plus, în universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite