Educaţia va primi 13% din bugetul naţional în 2014, cu două miliarde de lei mai mult decât în 2013

0
0
Potrivit legii, Educaţia ar trebui să primească 6% din PIB    FOTO: Adevărul
Potrivit legii, Educaţia ar trebui să primească 6% din PIB    FOTO: Adevărul

Educaţia primeşte 13% din bugetul naţional (3,4% din PIB), adică 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii ani, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Totuşi, sindicaliştii din învăţământ, care au cerut 6% din PIB, organizează un referendum care ar putea declanşa o grevă generală în Educaţie. Rezultatele acestuia se vor comunica pe 4-5 decembrie.

Ministrul Educaţiei a anunţat că Guvernul a alocat 3,4 la sută din PIB pentru Educaţie, şi 0,3% pentru Cercetare, în total fiind vorba de un buget la Ministerul Educaţiei de 3,7 la sută, adică apropiat de patru la sută. În opinia lui, este cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.

„Pentru că spaţiul public este inundat în aceste zile de informaţii inexacte despre bugetul alocat Educaţiei, o corectă informare a cetăţenilor trebuie să plece de la cifre. Astfel, pentru anul 2014, Educaţia primeşte 13% din bugetul naţional, adică peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013. Este cea mai mare creştere din ultimii ani. În valoare absolută, Educaţia va beneficia în 2014 de cel mai mare buget din 2009 încoace, la care se pot adăuga fondurile de la Sport şi Tineret, respectiv cele care îi vizează pe elevi şi studenţi, precum şi fondurile destinate integrării tinerilor pe piaţa muncii”, a declarat Pricopie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Remus Pricopie a precizat că salariile profesorilor debutanţi, ale asistenţilor şi ale preparatorilor vor creşte cu 10%, iar subvenţiile pentru cămine şi cantinele din campusurile universitare vor fi majorate tot cu 10%.

„Fiind vorba despre o creştere a bugetului, acest lucru se va reflecta şi în salarizarea cadrelor didactice. Este cazul profesorilor debutanţi din preuniversitar, care vor beneficia de o creştere salarială de 10%, dar şi al asistenţilor şi preparatorilor, care vor avea, de asemenea, 10% în plus la salariu. Pentru profesorii care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă, după ce au fost nedreptăţiţi în trecut, Bugetul pentru 2014 alocă 1,06 miliarde de lei, echivalentul a 10% din fondul de salarii. Un buget mai mare pentru Educaţie înseamnă şi un sprijin mai consistent pentru studenţi. Astfel, subvenţiile pentru cămine şi cantinele din campusurile universitare vor creşte cu 10%”, a mai spus Pricopie

Profesorii, studenţii şi elevii cer 6% din PIB pentru Educaţie

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste în educaţie începând cu profesorii care au pichetat în luna octombrie, sediile Guvernului, ale Parlamentului şi ale USL. Pe 6 noiembrie, 10.000 de profesori de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ieşit în stradă la un miting, iar săptămâna următoare au ieşit mii de studenţi să protesteze în toată ţara, în timp ce elevii au făcut grevă japoneză în şcoli. Mai mult, sindicatele din învăţământ organizează în perioada aceasta un referendum, urmând ca la începutul lui decembrie să fie comunicate rezultatele acestuia care vor arăta dacă se va face sau nu grevă generală în 2014, în Educaţie.

„Sunt voci care spun că ar trebui să facem grevă generală peste două săptămâni, când intră bugetul în plen, dar cel mai probabil va fi după 1 ianuarie 2014. Bugetul alocat Educaţiei va fi de 3,4% din PIB, până la 6% cât e în lege, e departe”, a spus preşedintele FSLI Simion Hăncescu, pentru „adevarul.ro”. El a mai precizat că de la finanţarea pleacă toate problemele din Educaţie, începând cu decontarea navetei pentru elevi şi profesori până la lipsa manualelor şcolare. „Lucrurile sunt destul de grave. Pe 4-5 decembrie vom avea rezultatele referendumului”, a mai spus el.


Greva generală din Educaţie ar putea fi declanşată după 1 ianuarie 2014. Oficialii explică de ce au crescut doar salariile dascălilor debutanţi

Sindicaliştii din educaţie spun că, cel mai probabil, profesorii vor face grevă generală după 1 ianuarie 2014. Principala revendicare a dascălilor este acordarea celor 6% din PIB pentru învăţământ, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că existau bani să crească toate salariile în educaţie cu 10%, dar trebuie să achite sumele câştigate de dascăli în instanţă.

Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite